Hlavní obsah

Čína rozmisťuje v Jihočínském moři radary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Peking

Čína na umělých ostrovech v Jihočínském moři instaluje radarová zařízení. Naznačují to nové satelitní snímky, uvedlo v úterý americké Středisko pro strategická a mezinárodní studia (CSIS). Americká média také minulý týden uvedla, že Číňané na jednom z ostrovů umístili rakety země-vzduch.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Článek

Zatímco rakety, jejichž přítomnost Čína popřela, se mají nacházet na jednom z Paracelských ostrovů, tak radarová zařízení jsou budována na jižnějších Spratlyho ostrovech, uvedlo středisko se sídlem ve Washingtonu. Ve své zprávě upozornilo, že radary „mohou podstatně změnit operační prostor v Jihočínském moři“.

Satelitní snímky pořízené v období od konce ledna do poloviny února ukázaly na výstavbu radarových věží na čtyřech umělých Spratlyho ostrovech, které Číňané v uplynulých dvou letech významně rozšiřují. Zdá se, že věže byly postaveny k závěru minulého roku 2015. Není jasné, zda jsou už funkční. Několik dalších je zřejmě ve výstavbě, uvedl zástupce CSIS Greg Poling.

Čínská strana se k informacím o radarových zařízeních nevyjádřila.

Související téma:

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Čína si nárokuje většinu Jihočínského moře. Své nároky ale vznášejí i další země regionu – Vietnam, Malajsie, Brunej, Filipíny a Tchaj-wan.

Reklama

Související články

Čína má v Jihočínském moři rakety

Čína na jeden ze sporných ostrovů v Jihočínském moři umístila baterii raketových odpalovacích zařízení. Informovala o tom americká televize Fox News...

Výběr článků

Načítám