Hlavní obsah

Fidži zpustošila nejhorší tropická bouře v historii. Sebrala domovy i obživu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Suva

Nejméně 29 mrtvých, desítky raněných a zatím stále ještě nevyčíslené materiální škody po sobě zanechalo víkendové běsnění tropické cyklóny Winston na souostroví Fidži v Oceánii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Śkody po hurikánu na FidžiVideo: Reuters

 
Článek

Cyklóna, která byla podle místních úřadů nejsilnější bouří na jižní polokouli ve známé historii, vytrhávala stromy, obracela domy vzhůru nohama a zasypávala silnice. Stovky rodin zůstaly bez střechy nad hlavou.

Rychlost větru ve středu bouře dosahovala v nárazech až 296 kilometrů v hodině.

„Rodiny s dětmi přišly o domov i celou úrodu. Přežívají bez přístřeší, jídla i jakékoliv možnosti obživy,“ popsal CNN tragickou situaci lidí stižených cyklónou Winston premiér souostroví Fidži Frank Bainimarama.

Záchranáři se na některá zdevastovaná místa stále nedostali, záchranné a vyprošťovací práce pokračují i v pondělí odpoledne. Přístup k postiženým oblastem komplikují zablokované silnice a koordinaci pomoci znesnadňuje zpřetrhané telefonní vedení.

Školy zůstaly zavřené a slouží jako dočasná útočiště potřebných.

Foto: Handout, Reuters

Následky bouře na Fidži

Většina z 900 tisíc obyvatel Fidži žije na dvou největších ostrovech Viti Levu a Vanua Levu, národ je ale roztroušen na zhruba stovce obydlených ostrovů.

„Je pravděpodobné, že menší vesnice utrpěly nejvíce, protože jsou tamní stavby příliš slabé na to, aby ustály cyklónu páté kategorie,“ konstatovala mluvčí UNICEF pro oblast Pacifiku Alice Clementsová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám