Hlavní obsah

Roční dítě běženců vykáže Austrálie po ošetření popálenin na Nauru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brisbane

Austrálie vykáže roční holčičku Ashu, která do země dorazila z Nepálu se svou matkou jako běženkyně, na ostrov Nauru, kde Australané provozují záchytné středisko. V pondělí to podle stanice ABC ohlásil ministr pro přistěhovalectví Peter Dutton. Odmítl tedy výzvy, aby holčička, která musela kvůli popáleninám do nemocnice, směla v Austrálii zůstat.

Foto: Jamie McKinnell/AAP , Reuters

Protest před nemocnicí v Brisbane proti propuštění roční holčičky Ashy

Článek

Případ v posledních dvou týdnech vyvolal diskusi a nemocnice Lady Cilento v Brisbane odmítala dítě propustit, pokud bude vráceno do tábora za mořem, kde Asha k popáleninám při nehodě přišla. V pondělí ji však propustila poté, co úřady oznámily, že dítě prozatím nebude deportováno a zůstane se svou matkou ve středisku pro migranty, dokud se nezotaví.

Jak ale upozornil ministr Dutton, deportaci se nevyhnou. „Lidé půjdou zpátky na Nauru,“ prohlásil Dutton, podle něhož chce vláda dát pašerákům lidí jasně na srozuměnou, že ani hospitalizace dítěte není cesta, jak získat pobyt na australské půdě.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Austrálie před třemi lety zaznamenala prudký nárůst počtu přistěhovalců, a proto tvrdě zpřísnila přijímací procedury a vyřizuje žádosti běženců v záchytných střediscích mimo svoje území na Nauru a v Papui-Nové Guineji. Vláda se také rozhodla migranty, kteří se dostanou na australskou půdu nebo k jejím břehům, odvážet zpět.

Existenci záchytných táborů minulý měsíc posvětil soud, který tak otevřel cestu k vyhoštění 267 běženců včetně 37 dětí nacházejících se nyní v Austrálii ze zdravotních důvodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám