Hlavní obsah

Soud s Krejčířem přerušili kvůli hrozbě bombou

Johannesburg
Aktualizováno

Soud v JAR měl v pondělí vynést první rozsudek nad uprchlým Čechem Radovanem Krejčířem. Jednání však bylo přerušeno kvůli anonymní hrozbě bombou. Krejčíř obvinění z únosu a pokusu o vraždu popírá a tvrdí, že soudce Colin Lamont je podjatý. Soud žádal o odložení vynesení rozsudku kvůli přítomnosti překladatelky.

Radovan Krejčíř u soudu

Článek

Soud ho uznal vinným z únosu a pokusu o vraždu už loni v srpnu.

Uprchlý Čech si na úvod pondělního stání postěžoval, že s ním z finančních důvodů rozvázali jeho právníci spolupráci a vzhledem k tomu, že byl přestěhován do věznice s přísnější ostrahou, měl možnost hovořit s právním zástupcem teprve před nedávnem. Krejčíř u soudu právníka neměl, uvedl, že kontaktoval další dva, ale ti nebyli k dispozici.

Tvrdil, že není možné vynést rozsudek bez přítomnosti právníka. Na soudcovu poznámku, že o termínu věděl od loňska a měl si na něj zajistit právníka, odvětil, že vězeňská správa právníkovi bránila v přístupu k němu a on neměl dost času připravit se a zajistit přítomnost všech potřebných osob. Soudce odpověděl, že od 6. února, kdy se Krejčíř s právníkem viděl naposledy, uběhl dostatek času. Lamont Krejčíře upozornil, že po něm nemůže chtít odklady donekonečna kvůli své liknavosti.

Radovan Krejčíř u soudu

Krejčíř rovněž soud žádal o předvolání psycholožky a sociální pracovnice z věznice Zonderwater, kde byl vězněn dříve. „Proč tady dnes nejsou?” ptal se soudce.

Krejčíř se hájil, že nechce soud zdržovat. Prohlásil, že za současných podmínek ve vězení trpí a už se těší, že se to po verdiktu soudu změní. „Jakmile budu odsouzen, budu šťastný,“ řekl v té souvislosti.

Radovan Krejčíř u soudu

Soudce Colina Lamonta současně obviňoval z podjatosti. Argumentoval novinovými články, podle nichž měl Krejčíř plánovat soudcovu vraždu. Když se Lamont otázal, jestli považuje novinový článek za podložený argument, přidal Krejčíř nařčení, že soudce se k němu a jeho právníkům chová jinak než k jiným.

Krejčíř mluvil anglicky podle ručně připravených poznámek. Soud na úvod upozornil, že jakmile zazní něco, čemu nebude dobře rozumět, bude chtít překladatele. Ten v síni nebyl. Příslušnou žádost také Krejčíř později vznesl, když si začal stěžovat na svůj psychický stav. V tu chvíli prohlásil, že nezná příslušné lékařské termíny, a požádal o překladatele. V náznaku pronesl slovo manio, ale následně větu ukončil. Když se ho soudce zeptal, co chce říct, odpověděl půlvětou v češtině, přičemž soudci tykal.

Po vyhlášené přestávce byla povolána ošetřovatelka z věznice. Krejčíř se jí ptal na svou panickou úzkost a sám vyjmenoval šest druhů léků, které bral během pobytu v zařízení Zonderwater. Po pozdější opakované žádosti o tlumočníka zjišťoval státní zástupce, zda je možné překladatele získat. Pak ale soud informoval, že překladatelka bude možná k dispozici až ve čtvrtek. Chvíli nato byl soud přerušen z důvodu anonymní pohrůžky bombou a soudní síň byla za asistence strážců neprodleně vyklizena.

Ještě předtím si Krejčíř také povzdychl, že má vysoký krevní tlak, postěžoval si, že u soudu je stále víc ozbrojených strážců, a soudce obvinil ze spiknutí proti své osobě a celé rodině. Krejčíř žádal, aby mu byla sundána pouta, ale soudce to zamítl s tím, že to je bezpečnostní opatření.

Mučili kurýra

Skupina vedená českým uprchlíkem podle vyšetřovatelů unesla bratra Krejčířova drogového kurýra, který zmizel s 25 kilogramy pervitinu určeného údajně pro australské odběratele. Unesený Bjeki Lukhele u soudu popisoval, že ho mučili a Krejčíř mu osobně lil přes hlavu vařící vodu.

Soudce Lamont uznal Krejčíře vinným už loni v srpnu. Vynesení trestu pak soud opakovaně odkládal.

Spolu s Krejčířem stanuli před soudem ještě čtyři jeho komplici.

Krejčíř uprchl české policii v roce 2007 a v Jihoafrické republice žije od roku 2007. V České republice byl odsouzen ve dvou kauzách na 10,5 roku a 15 let, a to za daňový únik ve výši půl miliardy korun, pokus o tunelování státního podniku Čepro a za přípravy vraždy celníka. Žádost ČR o jeho vydání však komplikuje to, že v JAR Krejčíř požádal o azyl.

I ve své nové zemi ale čelí hned několika vyšetřováním a trestním stíháním. Mimo jiné je podezřelý z podílu na dalších vraždách.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Podle jihoafrických úřadů se Krejčíř opakovaně pokoušel z vězení utéct. Loni byl proto přemístěn do věznice s nejpřísnější ostrahou v Kokstadu na jihovýchodě země. Deník Cape Times také před nedávnem napsal, že Krejčíř z vězení organizoval vraždu soudce Lamonta. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Krejčířova vila v JAR se prodala

Luxusní vila Radovana Krejčíře na předměstí Johannnesburgu Bedfordview se prodala v aukci. Uvedl to v sobotu server EyeWitnesNews. Cena nebyla zveřejněna.

Výběr článků

Načítám