Hlavní obsah

Americký nálet proti Islámskému státu zabil unesené Srby

Aktualizováno

Dva zaměstnanci srbské ambasády v Libyi zřejmě zemřeli při americkém náletu na výcvikový tábor Islámského státu (IS) v Libyi. Uvedla to v sobotu agentura Reuters s odvoláním na srbské ministerstvo zahraničí. Srbští občané byli uneseni v Libyi loni v listopadu. Při útoku amerického letectva na západě země v pátek přišlo o život několik desítek lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky amerického náletu na výcvikový tábor IS v LibyiVideo: Reuters

 
Článek

Spojařka Sladjana Stankovičová a řidič Jovica Stepić byli uneseni 8. listopadu poté, co ozbrojenci začali střílet na konvoj se srbským velvyslancem u města Sabráta.

Šéf srbské diplomacie uvedl, že zprávu o zabití dvou Srbů ještě libyjské úřady oficiálně nepotvrdily. Nicméně na základě fotografií a informací zpravodajských služeb je úmrtí unesené srbské dvojice potvrzené.

„Čekáme na identifikaci obětí, takže oficiálně tuto informaci nemůžeme potvrdit,“ prohlásil ministr zahraničí Ivica Dačić.

Bělehrad bude podle Dačiće žádat objasnění od Spojených států a libyjských úřadů.

Americké letouny zaútočily na výcvikový tábor IS u města Sabráta západně od libyjské metropole Tripolisu. Většinu mrtvých podle pátečních informací médií tvoří bojovníci IS. [celá zpráva]

Útok mířil také na Tunisana Nuraddína Šúšána. Ten je podezřelý z naplánování loňských teroristických útoků v Tunisku – březnového v muzeu Bardo, kde zemřelo 22 lidí, [celá zpráva] a červnového na plážích Súsy, kde zahynulo 38 lidí. [celá zpráva]

V Libyi se před rokem dostal do rukou únosců také jeden Čech. Zmocnili se ho 6. března v Ghaní spolu s dalšími osmi zahraničními zaměstnanci rakouské společnosti VAOS.

Reklama

Výběr článků

Načítám