Hlavní obsah

Středisku, které v Egyptě dokumentuje mučení lidí, nařídila vláda skončit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptská vláda nařídila uzavřít poslední středisko dokumentující porušování lidských práv a mučení v zemi. Podle ministerstva zdravotnictví porušilo známé káhirské středisko El Nadim předpisy. Středisko naopak tvrdí, že jde o politické tažení s cílem zadusit kritiku úředního násilí zvůle vůči disentu.

Foto: Reuters

Egyptský prezident Abdal Fattah Sísí

Článek

Ministerstvo podle serveru BBC neupřesnilo, jaké předpisy středisko porušilo. To rozhodnutí úřadů považuje za jasně politicky motivované.

Podle ředitelky této organizace, která už 23 let poskytuje podporu a pomoc obětem mučení, bylo středisku nařízeno, aby do pondělí ukončilo činnost, ale vedení to neuposlechne. „Dokud nás všechny nepozatýkají, budeme pracovat dál,“ řekla Ajda Sajf Dawlaová britským reportérům.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: archiv, Novinky

Logo Amnesty International

Lidskoprávní organizace Amnesty International uvedla, že postup vůči středisku se zdá být součástí širšího tažení egyptské vlády proti aktivistům hájícím lidská práva. Ti upozorňují na prudký nárůst případů nezákonného a neohlašovaného zadržování a týrání lidí bez obvinění za vlády prezidenta Abdala Fattáha Sísího, někdejšího maršála armády, která byla pilířem starého režimu a před třemi lety svrhla první demokraticky zvolenou vládu islamistů v čele s prezidentem Muhammadem Mursím.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám