Hlavní obsah

Severní Korea restartovala reaktor na plutonium, tvrdí USA

– Washington

Severní Korea znovu uvedla do provozu jaderný reaktor na plutonium. Zařízení by tak mohlo v budoucnu poskytnout palivo pro jaderné zbraně. V úterý před tím varoval šéf amerických tajných služeb James Clapper. V té souvislosti upozornil, že KLDR pokračuje ve vývoji mezikontinentální balistické střely.

Foto: Kyodo, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s armádními veliteli

Článek

„Odhadujeme, že Severní Korea naplnila své prohlášení o rozšíření zařízení na obohacování jaderného materiálu v Jongbjonu a znovu zprovoznila reaktor na výrobu plutonia,“ napsal podle serveru BBC Clapper ve výroční zprávě o bezpečnostních rizicích, jimž USA čelí.

„Dále odhadujeme, že Severní Korea obsluhuje reaktor dostatečně dlouho na to, aby mohla během několika týdnů až měsíců znovu získávat plutonium z vyhořelého paliva reaktoru,“ doplnil.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Clapper také pro branný výbor amerického Senátu potvrdil, že Pchjongjang usiluje o raketu dlouhého doletu s jadernou hlavicí, kterou by Spojené státy ohrozila.

Poukázal na to, že Severokorejci veřejně demonstrovali mobilní systém pro mezikontinentální balistické střely a podnikli „prvotní kroky pro nasazení tohoto systému, ačkoliv ještě nebyl otestován“.

BBC upozornila, že by reaktor v Jongbjonu za plného provozu mohl každoročně vyrobit dostatek plutonia pro jednu bombu.

Před lety zničili i věž

KLDR se několikrát v minulosti zavázala zastavit výrobu v Jongbjonu a v roce 2008 dokonce zničila chladicí věž, před třemi lety ale provoz zase obnovila kvůli novým sankcím ze strany USA a OSN, jež následovaly po třetím jaderném testu Severokorejců.

Foto: Nová Čína, Reuters

Likvidace chladící věže v Jongbjonu

Tento víkend pak Severní Korea úspěšně vypustila na oběžnou dráhu svoji druhou družici. Pozorovatelé mají za to, že právě vesmírné starty slouží jako zástěrkou pro zkoušky v rámci programu vývoje balistické střely dlouhého doletu. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám