Hlavní obsah

Pokus vyhnat pouliční prodavače se v Hongkongu zvrhl v bitvu s policií

Hongkong
Aktualizováno

Tvrdými střety mezi policií a demonstranty skončil pondělní pokus hongkongských úřadů vyhnat ze čtvrti Kowloon nelegální pouliční prodejce. Policie použila proti demonstrantům obušky i pepřový sprej, do vzduchu také vypálila varovné výstřely. Zraněno bylo 44 lidí, 23 jich policie zatkla. V nedaleké čtvrti Mong Kok v úterý ráno na několika místech hořelo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMEMENTÁŘE: Při násilných střetech s policií bylo v Hongkongu zraněno přes 40 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Obvykle v době oslav čínského nového roku úřady přivíraly oči nad nelegálními prodejci v ulicích, letos však zaujaly přísnější postoj a oplotily místa, kde dříve pouliční prodejci nabízeli své zboží.

Foto: Fu Chun-wai, Reuters

Policisté míří pistolemi na demonstranty při protestech ve čtvrti Mong Kok

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Aktivisté se však prodavačů zastali – obávají se, že místní kultura mizí spolu s tím, jak se Peking snaží posílit svoji kontrolu nad částečně autonomním městem.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Zraněného demonstranta odvádějí policisté ze zásahové jednotky.

Desítky demonstrantů proto začaly na policisty házet cihly a láhve. Policisté odpověděli pepřovým sprejem. Policejní mluvčí z oddělení v Mong Koku uvedl pro South China Morning Post, že policie musela také vypálit dva varovné výstřely nad hlavy demonstrantů.

„Přišli s podomácku vyrobenými zbraněmi a štíty a střetli se policií. Situace se vymkla kontrole a přešla ve výtržnosti.“ Demonstranti také zapalovali odpadkové koše.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Demonstranti házeli po policistech ve čtvrti Mong Kok zápalné lahve.

Foto: Stringer, Reuters

Demonstranti útočí na policistu ve čtvrti Mong Kok. Při střetech bylo zraněno přes čtyřicet lidí.

Zraněno bylo 44 lidí včetně policistů a novinářů. Tři policisté museli být ošetřeni v nemocnici. Podle BBC bylo zatčeno nejméně 23 lidí, z nichž jedním je i člen strany Youngspiration, jejíchž 11 členů se zúčastnilo protestů.

Jde o nejhorší pouliční násilí v Hongkongu od prodemokratických demonstrací z konce roku 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám