Hlavní obsah

Rada bezpečnosti OSN tvrdě odsoudila odpálení severokorejské rakety

Pchjongjang

Rada bezpečnosti OSN na dnešním mimořádném zasedání tvrdě odsoudila dnešní odpálení severokorejské rakety dlouhého doletu. Zároveň zdůraznila, že je odhodlána zavést „významná opatření” jako odpověď na dřívější jaderný test, který KLDR uskutečnila v lednu.

Foto: KCNA, Reuters

Start severokorejské rakety s družicí

Článek

Severní Korea navzdory mezinárodní kritice vypustila raketu dlouhého doletu se satelitem. Podle Pchjongjangu jde o satelit pro pozorování Země, Západ a další země to ale považují za zastírací manévr pro test zakázané raketové technologie, s níž by mohla Severní Korea ohrozit například Spojené státy.

Dnešní krok izolovaného komunistického režimu okamžitě odsoudily USA, Japonsko a Jižní Korea. Tyto státy také ihned požádaly o svolání mimořádného zasedání RB OSN, která balistické raketové technologie s dlouhým doletem Severní Koreji již dříve zakázala.

Francie, Británie a Německo vyzvaly k rychlé a důrazné reakci mezinárodního společenství. Moskva uvedla, že dnešní krok KLDR velmi poškozuje bezpečnost v oblasti.

Vypuštění rakety důrazně odsoudila také Česká republika. Ministerstvo zahraničí v prohlášení na internetu jej označilo za vysoce nezodpovědný a politováníhodný čin, který vážně ohrožuje stabilitu a mír v oblasti i mimo ni, a vyzvalo KLDR k okamžitému dodržování všech mezinárodních závazků.

Reklama

Výběr článků

Načítám