Hlavní obsah

Z exploze na palubě Airbusu A321 je podezřelý muž na invalidním vozíku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišu

Atentát v Airbusu A321 somálské společnosti Daallo Airlines, které letělo ve čtvrtek z Mogadiša do Džibuti, mohl spáchat muž na invalidním vozíku. Exploze krátce po startu prorazila trup, pilotům se přesto podařilo přistát. Podtlak ještě ve vzduchu vytáhl ze stroje jednoho z cestujících - zřejmě atentátníka.

Foto: ČTK/AP

Otvor v trupu airbusu aerolinek Daallo

Článek

Somálské úřady identifikovaly muže, kterého podtlak vysál ven, jako 55letého Abdullahiho Abdislala Borleha ze Somalilandu. Tento region jednostranně vyhlásil na Somálsku nezávislost.

Nesdělily ale, zda jde o pachatele. Na to, že na palubě došlo k atentátu, ukazuje nejen tvaru otvoru. Byly u něj také nalezeny stopy výbušniny.

Foto: ČTK/AP

Výbuchem poškozený trup Airbusu

Atentátníkem byl podle listu The Wall Street Journal muž na invalidním vozíku, který se díky svému postižení vyhnul bezpečnostní kontrole.

„Jedinec, který se dostal do letadla na invalidním vozíku, je podezřelý, že byl sebevražedným atentátníkem,“ řekl listu nejmenovaný diplomat. Muž byl zřejmě po vjetí na palubu přenesen z invalidního vozíku na sedadlo. Pasažér, který seděl vedle něj, byl zadržen jako možný komplic.

Útočník na palubě odpálil nálož, ta ale zřejmě explodovala předčasně a stroj nezničila. Pilotovi Vladku Vodopivcovi se podařilo vrátit, protože ještě nedosáhl letové hladiny, kde by výbuch spáchal větší škody. [celá zpráva]

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že za atentátem stojí milice Aš-Šabáb napojené na Al-Káidu, uvedly ve čtvrtek americké vládní zdroje.

Somálský premiér už oznámil, že se na letišti zvýší bezpečnostní opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám