Hlavní obsah

Česko může zvýšit počet svých vojáků v Mali

Amsterdam

Česká republika by mohla zdvojnásobit počet svých vojáků v misi Evropské unie v africkém Mali, uvedl v pátek ministr obrany Martin Stropnický. V zemi nyní působí 39 vojáků. Na okraj neformální schůzky se svými kolegy z dalších zemí Evropské unie se také zmínil o možnosti případného českého příspěvku do unijní operace ve Středoafrické republice.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci před velitelstvím v Bamaku, které stráží.

Článek

Čeští vojáci v Mali mají na starosti ochranu velitelství malijské výcvikové mise Evropské unie (EUTM). Na severu země bude brzy v rámci mise OSN působit dalších 25 příslušníků 601. skupiny českých speciálních sil, část z nich už do Afriky odjela.

Státy EU po teroristických útocích v Paříži loni v listopadu slíbily Francii pomoc a podporu všemi prostředky. Poprvé byl v této souvislosti aktivován příslušný článek evropské smlouvy.

Francie, která se dlouhodobě v Africe vojensky angažuje, nyní podle Stropnického své požadavky upřesňuje.

„My jsme se od samého začátku hlásili k tomu, že bychom byli v Mali schopni pomoci více,” řekl Stropnický, který české vojáky v této zemi nedávno navštívil. Česká pomoc je tam podle něj potřebná a Praha je proto připravena uvažovat až o zdvojnásobení stávajícího počtu vojáků v misi EU. Ministr přitom do budoucna nevyloučil ani vyšší český příspěvek do operace, kterou v zemi organizuje OSN.

Možné i angažmá ve Středoafrické republice

„V rovině hypotézy” jsou pak podle Stropnického úvahy o možném budoucím českém zapojení do operace Evropské unie ve Středoafrické republice. Je podle něj například otázka, zda by čeští vojáci měli působit v obou afrických státech.

Podle ministra jsou evropské vojenské operace v oblasti „faktorem prevence”.

„Pořád se mluví o tom, že věci se mají hasit, ještě než vypukne požár. To je přesně tamní situace,” míní Stropnický.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Mezi necelými 600 vojáků působících pod vlajkou EU v Mali jsou zástupci 25 evropských států, účast mnohých je však v zásadě symbolická.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám