Hlavní obsah

Jihokorejská armáda je připravena sestřelit raketu ze Severu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Tokio

Jižní Korea zaznamenala na raketové střelnici v severokorejském Sohe bezprostřední přípravy na odpal rakety dlouhého doletu. Ministerstvo obrany oznámilo, že armáda je připravena sestřelit severokorejskou raketu, pokud by se dostala nad území Korejské republiky, napsal list The Korea Times.

Foto: Shizuo Kambayashi, ČTK/AP

Japonské antirakety Patriot PAC-3 u ministerstva obrany v Tokiu

Článek

„Armáda posiluje prostředky protivzdušné obrany, aby stíhala severokorejskou raketu nebo její zbytky, které by mohly dopadnout na naši zemi nebo do našich vod,“ řekl mluvčí Mun Sang-kun. „Adekvátně k možným škodám podnikne Jižní Korea akce na základě svého práva na sebeobranu,“ dodal.

Jižní Korea uvedla do bojové pohotovosti své antirakety Patriot PAC-2. Mun dodal, že antiraketa by byla použita v rámci společného jihokorejsko-amerického obranného systému. To by umožnilo nasadit i modernější americké antirakety Patriot PAC-3.

Foto: Shizuo Kambayashi, ČTK/AP

Japonský voják u odpalovacího zařízení antirakety PAC-3

Jihokorejské varování přišlo dva dny poté, co KLDR oznámila, že mezi 8. a 25. únorem vypustí družici, která bude pozorovat Zemi. Vypuštění družice se považuje za test balistické rakety dlouhého doletu, protože nosiče jsou obdobné. Testy raket nesmí KLDR podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN provádět.

Japonsko kvůli severokorejskému plánu uvedlo do pohotovosti své antirakety Patriot PAC-3. Japonský ministr obrany generál Nakatani nařídil, aby byla severokorejská střela zničena, pokud vstoupí do japonského vzdušného prostoru.

Pchjongjang upozornil, že první stupeň rakety dopadne do Žlutého moře a druhý do Filipínského moře.

Raytheon MIM 104 Patriot

Patriot je taktický obranný raketový systém se střelami dalekého doletu, jenž umožňuje likvidovat nepřátelské taktické balistické rakety, střely s plochou dráhou letu i letadla.

Své kvality osvědčil za první války v Zálivu na počátku 90. let, kdy likvidoval irácké střely Scud se 70procentním úspěchem v Saúdské Arábii a 40procentním v Izraeli.

Nadále představuje hlavní prostředek americké taktické obrany proti ohrožení ze vzduchu. Kromě USA a Izraele jej mají ve výzbroji Nizozemsko, Německo, Řecko, Japonsko, Tchaj-wan, Saúdská Arábie a Kuvajt.

Vývoj systému byl zahájen počátkem šedesátých let, testován byl na přelomu 60. a 70. let. V roce 1976 byl poprvé vyzkoušen nový systém navádění, který zahrnuje i údaje ze střely, což zpřesňuje zásah.

Do výzbroje americké armády byly první patrioty zařazeny v roce 1984. Od té doby byl dále zdokonalován, zejména v oblasti navádění proti nízko letícím cílům. Od verze B lze střelu použít i jako protizemní při útocích na nepřátelské radary.

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje uvedla, že by se vypuštění rakety nemělo nikdy prominout. Vyzvala ke zpřísnění sankcí vůči KLDR.

Reklama

Výběr článků

Načítám