Hlavní obsah

Virus zika se může rozšířit i do Afriky a Asie, varují lékaři

Virus zika, který pravděpodobně způsobuje vývojovou poruchu mozků lidských plodů, by se mohl rozšířit i do Afriky a Asie, tedy na kontinenty s nejvyšší porodností na světě, varovala Světová zdravotnická organizace (WHO). Kvůli nákaze vyhlásila celosvětový stav nouze. Prioritou je nyní zabránit rozšíření viru zika do obou kontinentů.

Foto: Handout, Reuters

Virus zika pod mikroskopem

Článek

Virus zika přenášený komáry druhu Aedes aegypti pravděpodobně způsobuje mikrocefalii, tedy vývojovou poruchu, která předčasně ukončuje růst mozku lidského plodu. Podle WHO se sice spojení mezi virem a uvedenou vývojovou poruchou ještě zcela neprokázalo, dokud se ale nepotvrdí opak, je třeba virus za viníka poruchy považovat.

Při boji proti viru chce WHO využít zkušeností z boje s ebolou. Stav nouze WHO naposledy vyhlásila v roce 2014 právě kvůli epidemii eboly. Čelila tehdy kritice, že na šíření nákazy, která v západní Africe zabila přes 11 tisíc lidí, zareagovala příliš pozdě.

V rámci mezinárodního nouzového stavu mohou být státy bez případů nákazy vyzvány, aby podnikly taková opatření, která by šíření viru zabránila. Důvodem vyhlášení není virus samotný, ale především jeho možná spojitost s mikrocefalií. U běžných jedinců virus vyvolává několikadenní horečky, jinak je však ve většině případů průběh onemocnění mírný. Ohrožení představuje právě jen pro těhotné ženy a jejich plody.

Proti viru zika dosud neexistuje účinný lék ani vakcína. Podle WHO je její výroba otázkou spíše let než měsíců. Zatím nejsou jasné všechny způsoby, jimiž se virus přenáší. Vedle komářího bodnutí to může být podle WHO patrně i pohlavní styk.

Reklama

Výběr článků

Načítám