Hlavní obsah

V Barmě zasedli poslanci, kteří mají po půlstoletí schválit demokratickou vládu

Neipyijto

Své první zasedání zahájil v pondělí nový barmský parlament, v němž má většinu formace dřívější opoziční vůdkyně Su Ťij. Poslanci zvolení v listopadových volbách by měli jmenovat první demokraticky zvolenou vládu za více než půlstoletí a zvolit prezidenta, uvedla agentura AP.

Foto: Reuters

Vůdkyně strany Národní liga pro demokracii Su Ťij

Článek

Ve volbách 8. listopadu získala Národní liga pro demokracii (NLD), kterou Su Ťij vede, dostatek hlasů, aby měla v dolní i horní komoře parlamentu většinu a měla právo zformovat vládu.

NLD ale dala najevo, že nejméně jeden rezort povede člen Strany solidarity a rozvoje (USDP), kterou ovládá bývalá vojenská junta. Su Ťij se již sešla s vůdci armády, aby zajistila hladký přechod moci.

Junta byla u moci od roku 1962

Od roku 1962 byla v zemi u moci armáda, ta však v roce 2011 náhle předala moc civilní vládě vedené bývalým generálem Thein Seinem. Armáda si ale nadále drží v Barmě značnou moc a ústava jí automaticky zajišťuje 25 procent.

Vítězka voleb Su Ťij tento měsíc sdělila, že nebude usilovat o změnu ústavy, aby se mohla stát hlavou státu. Su Ťij se podle stávající ústavy nemůže stát prezidentkou, protože její blízcí příbuzní mají cizí občanství.

Do čela státu proto NLD jmenuje podle barmských politiků méně vlivnou osobu, která bude plnit ceremoniální funkce. Podle Su Ťij to ale neznamená, že se NLD vzdá plánu na reformu ústavy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám