Hlavní obsah

Evropští vojáci v Africe jsou podezřelí ze znásilňování dětí

New York

Příslušníci mírových sborů Eufor ve Středoafrické republice jsou podezřelí ze znásilňování dětí. S odkazem na nové výpovědi svědků to potvrdila OSN. Zaznamenala především nařčení ze znásilňování dívek ve věku 14 až 16 let gruzínskými vojáky. Francouzští příslušníci zase čelí podezření ze znásilnění sedmileté dívky a devítiletého chlapce. Uvedl to v pátek server BBC.

Foto: Emmanuel Braun, Reuters

Francouzští vojáci v Bangui

Článek

Ke zneužívání mělo docházet před dvěma lety poblíž tábora pro uprchlíky u letiště v Bangui. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn k tomu řekl, že ho nařčení „extrémně znepokojila“.

Podezření se objevila už dříve u francouzských modrých přileb nejen ve Středoafrické republice, ale i v Rovníkové Guineji a Čadu. OSN je podle kritiků nevyšetřila důsledně, Francie nicméně loni uvedla, že některé vojáky identifikovala a slíbila jejich tvrdé potrestání.

Vojáci byli do Středoafrické republiky vysláni, aby zajistili konec násilností mezi křesťanskými milicemi a převážně muslimskými povstalci.

Rebelové uchopili moc v březnu 2013 a milice se jim postavily se zbraněmi v rukou. Nejprve do země vyslala svých 2000 příslušníků jen Francie. Loni Francouzi začali předávat odpovědnost mírové misi OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám