Hlavní obsah

Nejvíc útoků i sebevražedných atentátů má na svědomí Islámský stát

Islámský stát (IS) zůstal i loni nejaktivnější nestátní ozbrojenou skupinou na světě. Z celkových 18 987 registrovaných útoků v roce 2015 jich má IS na svědomí nejméně 3317, tedy 17 procent. Uvedlo to analytické středisko IHS Jane's Terrorism and Insurgency Center (JTIC). IS podnikl i 174 ze celkem 452 sebevražedných atentátů.

Foto: Reuters

Následky atentátu v Túz Chúrmatli na severu Iráku

Článek

Necelá polovina všech útoků se odehrála v Sýrii a Iráku. „Druhý rok v řadě zůstává Islámský stát operačně nejvíce aktivní nestátní ozbrojenou skupinu.“ uvedl ředitel IHS JTIC Matthew Henman.

„Celkový počet útoků, ke kterým se přihlásil nebo se připisují skupině, v roce 2015 vrostl více než o polovinu.

„Přes letecké údery koalice vedené Američany a ruské nálety i ztráty některých území se zdá zřejmé, že teroristická skupina (IS) neztratila schopnost organizovat a podnikat operace,” citoval ze zprávy portál izraelského listu The Jerusalem Post.

Celkový počet atentátů ale loni proti roku 2014 klesl o 6,5 procenta. V USA se ale počet útoků skoro ztrojnásobil z 13 na 38 a počet obětí vzrostl ještě více z devíti na 32. Na vině jsou útoky v San Bernardinu a zabití pěti příslušníků námořní pěchoty v Chattanooze i vražda devíti lidí afroamerickém kostele v Charlestonu.

Ukrajinští separatisté předstihli Tálibán

Odborníci analytického střediska také upozornili na to, že loni provedlo radikální afghánské hnutí Tálibán méně útoků než separatisté v Donbasu na východě Ukrajiny.

„Doněcká lidová republika podnikla v roce 2015 víc útoků než Tálibán, 1113 útoků na Ukrajině v roce 2015 představuje téměř ztrojnásobení jejich počtu oproti roku 2014. Odráží to sílící vzpouru separatistů ve východních oblastech Ukrajiny,” uvedl Henamn.

Do zprávy jsou zahrnuty útoky a atentáty, při nichž nestátní subjekt, jednotlivec či skupina spáchají politicky či ideologicky motivovaný zločin.

Sebevražedných útoků ubylo, počet obětí zůstal

Rostoucí hrozbu islámského terorismu potvrzuje i zpráva izraelského výzkumného týmu z Institutu pro národní bezpečnostní studia při telavivské univerzitě. Uvedl to podle listu The Times of Israel tým Jorama Schweitzera, který vede Program pro terorismus a konflikty nízké intenzity.

Ze 492 sebevražedných útoků jich 490 podnikli islámští radikálové, z toho 174 přímo samotný Islámský stát. Do těchto čísel nejsou započítány jeho odnože mimo Sýrii a Irák, přičemž sinajská a nigerijská jich spáchaly celkem 134.

Zmínil, že loni počet sebevražedných atentátů poklesl, v roce 2014 jich bylo spácháno 592, zatímco o rok dříve 382. Meziročně klesl i počet sebevražedných atentátníků z 937 na 735, efektivita atentátů se však zvýšila. Počet obětí klesl jen minimálně ze 4400 na 4370.

Nejvíce těchto útoků bylo spácháno v oblasti Blízkého východu, i tam ale jejich počet znatelně poklesl z 370 na 207, což je propad o 44 procent. K poklesu přispělo snížení počtu takových atentátů v Iráku z 271 na 115. To podle týmu souvisí s tím, že se tam situace stabilizovala, když část území ovládá vláda, další část sunnitský Islámský stát a zbytek Kurdové.

Klesl i počet sebevražedných atentátů v Libanonu z třinácti na tři a v Jemenu z 29 na třináct. Stejný ale zůstal počet těchto atentátů v Sýrii - na čtyřiceti.

Přibylo atentátnic, nejvíc v Africe

Klesl i počet sebevražedných atentátů v Afghánistánu ze 124 na 69, naopak jich výrazně přibylo v Africe - z 32 na 122, což souvisí s aktivitami hnutí Boko Haram, které se poté, co v březnu slíbilo věrnost Islámskému státu, přejmenovalo na Wilájat Gharb Ifríkíjja.

V Africe také útočilo nejvíce ženských atentátnic. Loni takto úmyslně zemřelo 124 žen, zatímco v roce 2014 jich bylo jen 19. Sto dvacet z těchto žen útočilo ve jménu Boko Haram/Wilájat Gharb Ifríkíjja.

Reklama

Výběr článků

Načítám