Hlavní obsah

Indický konzulát v Afghánistánu terčem útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Indický konzulát v severoafghánském městě Mazáre Šaríf se v neděli večer stal terčem útoku povstalců. Útočníci ale dovnitř nepronikli, a tak se zabarikádovali v sousední budově. Ve stejný den se stal další povstalecký útok v hlavním městě Kábulu, kde se sebevrah odpálil v blízkosti letiště.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Afghánské speciální jednotky zasahují proti povstalcům u indického konzulátu Video: Reuters

 
Článek

Útočníci v Mazáre Šarífu chtěli využít momentu překvapení. Útok si načasovali na finále fotbalového mistrovství Jižní Asie, v němž se utkaly týmy Afghánistánu a Indie. Do budovy konzulátu přesto nepronikli, a proto se opevnili v přilehlém domě.

„Místo je uzavřené. Postupujeme obezřetně a všemožně se snažíme ochránit životy lidí v okolí. Útočníci budou zabiti,“ ohlásil v pondělí guvernér provincie na Facebooku. Útočníci jsou podle agentury Reuters vyzbrojeni puškami a granáty. Jejich přesný počet není znám.

Z místa se i v pondělí ráno ozývala střelba a nad městem kroužily helikoptéry. Postup bezpečnostních složek ztěžuje také prudký déšť. Jeden civilista a pět vojáků utrpěli zranění, oběti na životech hlášeny nejsou. Indičtí diplomaté vyvázli bez újmy.

Útok na indický konzulát se uskutečnil v době, kdy indické síly znovu zabezpečovaly vojenské letiště Pathánkót, které v sobotu napadli zřejmě radikálové z Kašmíru. Indičtí vojáci tam v pondělí likvidovali nevybuchlou munici. V bitvě byli zabiti čtyři útočníci a sedm indických vojáků. Další 22 příslušníků armády bylo zraněno.

Sebevrah útočil u letiště

Další útok se v pondělí stal u kontrolního stanoviště při letišti u afghánského hlavního města Kábulu. Sebevrah se odpálil v autě naloženém výbušninami. Kromě sebe ale nikoho nezabil ani nezranil.

Stejně jako k útoku v Mazáre Šarífu se k akci nikdo nepřihlásil.

Reklama

Související témata:

Související články

Moskva je ochotna vyjít Tálibánu vstříc

Rusko je ochotno projevit vstřícnost ohledně zmírnění sankcí Rady bezpečnosti OSN proti hnutí Tálibán, pokud to přispěje k usmíření v Afghánistánu. Uvedl to...

Výběr článků

Načítám