Hlavní obsah

Radikálové zaútočili na indické letiště u hranic s Pákistánem, boje skončily

Dillí
Aktualizováno

Skupina ozbrojených radikálů vnikla v sobotu ráno na indické vojenské letiště u hranic s Pákistánem. V boji zahynulo pět útočníků a dva indičtí vojáci. Střety pokračovaly celou sobotu. Až večer, po 15 hodinách, byla základna zcela pod kontrolou indické armády

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Okolí indického letiště po útoku radikálůVideo: Reuters

 
Článek

Letiště v okrese Pathánkót ve státě Paňdžáb v severozápadní části Indie leží asi 50 kilometrů od pákistánské hranice a 430 km severně od Dillí na silnici spojující indickou část Kašmíru se zbytkem Indie. Terčem útoku se stalo ještě před rozbřeskem ve tři hodiny ráno. Radikálové ve vojenských uniformách jedoucí v ukradeném policejním autě pronikli o oblasti kasáren, kde začali střílet.

Foto: Channi Anand, ČTK/AP

Indické obrněné vozidlo u letiště v Pathánkótu

Armáda ohlásila, že čtyři útočníci byli zabiti a v přestřelce padli i dva příslušníci letectva. Také potom se ale z nitra komplexu ozývala palba. Nad oblastí přelétával ještě v poledne bitevní vrtulník Mi-24, který střílel po zbylých útočnících. Indické ministerstvo obrany uvedlo v pět odpoledne místního času (v poledne SEČ), že operace proti útočníkům pokračuje. V tu dobu trvala už 14 hodin.

Po patnácti hodinách se podařilo zlikvidovat posledního útočníka.

Foto: Channi Anand, ČTK/AP

Indický bitevní vrtulník přelétává nad základnou v Pathánkótu

Indické ministerstvo obrany uvedlo, že mělo zprávy o možném teroristickém útoku na vojenské zařízení v Pathánkótu. Prý právě proto se se podařilo útočníky detekovat hned jak pronikli na základnu.

Útok indické bezpečnostní kruhy připisují kašmírské muslimské separatistické organizaci Džajše Muhammad, která má základnu v Pákistánu a snaží o nezávislost indické části Kašmíru. Cílem útoku bylo podle listu The Washingon Post zabránit zlepšování vztahů mezi Indií a Pákistánem.

Foto: Reuters TV, Reuters

Indický policista na hlídce po útoku na letiště v Pandžábu

Agentury dávají útok do možné souvislosti s prosincovou návštěvou indického premiéra Naréndry Módího. Přiletěl nečekaně do Pákistánu a setkal se tam s premiérem Navázem Šarífem.

Indický ministr vnitra Rádžnát Singh reagoval na útok obezřetně, když prohlásil, že Indie si přeje mír s Pákistánem, ale že jakýkoli teroristický útok vyvolá „náležitou reakci”. Mluvčí pákistánského ministerstva zahraničí prohlásil, že „Pákistán chce být partnerem Indie stejně jako jiných zemí z oblasti a chce vymýtit hrozbu terorismu”.

Reklama

Výběr článků

Načítám