Hlavní obsah

Při násilnostech v Burundi zahynulo 87 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bujumbura
Aktualizováno

Při pátečních násilnostech v Burundi zahynulo 87 lidí; mezi mrtvými je i osm členů bezpečnostních sborů. Armáda v sobotu oznámila, že 79 obětí tvoří povstalci, kteří se podíleli na nočním útoku na tři vojenské objekty. Někteří místní obyvatelé ale tvrdí, že vojáci mnoho lidí v ulicích metropole Bujumburi postříleli z pomsty.

Foto: ČTK/AP

Někteří místní obyvatelé tvrdí, že vojáci mnoho lidí v ulicích metropole Bujumburi postříleli z pomsty.

Článek

Mluvčí armády Gaspard Baratuza prohlásil, že zadrženo bylo 45 členů blíže neupřesněné skupiny, která za útoky stála, a přitom bylo zabaveno 97 zbraní. Zraněno prý bylo 21 vojáků. "Vyčišťovací operace byla dokončena," dodal podle agentury Reuters. Původně přitom hovořil o 12 zabitých útočnících.

Agentura AFP v sobotu s odvoláním na nejmenované svědky oznámila, že v ulicích se našlo 40 těl. Byli to hlavně mladí lidé, které někdo zastřelil zblízka. Agentura AP předtím tvrdila, že v bujumburské čtvrti Nyakabiga se našla těla asi 20 zastřelených. Tato čtvrť ale nebyla dějištěm pátečních útoků. Podle zdrojů AFP v pátek policie dělala razie v několika čtvrtích, zatýkala na potkání všechny mladé lidi a střílela na ně.

Panují obavy, že se může znovu rozhořet násilí, které Burundi zachvátilo letos na jaře kvůli opětovné kandidatuře prezidenta Pierra Nkurunzizy.

Válka trvala 12 let

Páteční násilí souvisí s konfliktem, který v zemi na jaře vyvolal Nkurunziza, když oznámil, že bude usilovat o třetí mandát. Kritici to označili za protiústavní, ale Nkurunziza přesto kandidoval a v červenci ve sporných volbách zvítězil. Podle opozičních skupin si násilí před volbami a po nich vyžádalo přinejmenším 240 obětí. Tisíce lidí ze strachu z obnovení ozbrojeného konfliktu utekly do sousedních států, především na sever Tanzanie.

Světové mocnosti se obávají, že by Burundi mohlo postupně znovu zabřednout do etnických konfliktů, ze kterých se dostalo v roce 2005 po ukončení 12 let trvající občanské války. Rada OSN pro lidská práva proto v pátek odhlasovala, že bude o situaci jednat ve čtvrtek na svém mimořádném zasedání. Agentura AFP napsala, že na žádost Francie by se události v Burundi mohly dostat i na pořad jednání Rady bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám