Hlavní obsah

Ruský dezertér se 11 let skrýval na Kamčatce

Moskva

Muže hledaného jedenáct let kvůli tomu, že zběhl z armády, objevily ruské úřady v pondělí v lese na Dálném východě. Třicetiletý muž se po celou dobu ani nepokoušel zkontaktovat svoji rodinu na jihu Ruska, která byla přesvědčena, že je po smrti.

Foto: Profimedia.cz

Muž se většinou schovával v lese na okraji města Petropavlovsk-Kamčatskij.

Článek

Muž nastoupil povinnou vojenskou službu v roce 2003. Tehdy byla ještě služba dvouletá, zatímco dnes nastupují ruští muži na vojnu na jeden rok. Voják, jehož jméno úřady nezveřejnily, svůj útvar na Kamčatce opustil v roce 2004. Teď se ukázalo, že po všechna další léta  zůstával na poloostrově.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Žil celou dobu na Kamčatce. Protloukal se díky sezónním pracím,“ uvedlo oblastní zastoupení ministerstva vnitra. Muž se většinou schovával v lese na okraji města Petropavlovsk-Kamčatskij, kde si postavil chýši.

Rodina poznala mrtvolu

Úřady po dezertérovi přestaly záhy pátrat, protože jeho rodina, která žije v jihoruském městě Taganrog, jen pár měsíců po jeho zmizení omylem identifikovala mrtvé tělo neznámého člověka jako jeho a řádně ho jako svého syna pohřbila.

Zběh navíc svoji rodinu za celých 11 let nekontaktoval. TASS k tomu ale dodal, že blíže nespecifikované rodinné problémy byly příčinou jeho útěku od útvaru.

Muži podle zákona hrozí sedm let vězení. Předsedkyně ruského Sdružení matek vojáků Valentina Melnikovová ale pochybuje, že bude trest vězení uložen. „Tehdy bylo na Dálném východě mnoho dezertérů. Měli jsme případy, kdy se někdo skrýval roky ve sklepě, ale po psychiatrickém posouzení byl propuštěn,“ řekla agentuře AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám