Hlavní obsah

Čína a Tchaj-wan si vyměnily špióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Čína a Tchaj-wan si vzájemně vyměnily vězněné špiony. Oznámila to v pondělí tchajwanská vláda. Podle agentury Reuters jde o nebývalé gesto dobré vůle mezi oběma znepřátelenými stranami po nedávném historickém setkání jejich prezidentů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Čína podle prohlášení tchajwanského prezidentského úřadu propustila plukovníky tchajwanské vojenské zpravodajské služby Ču Kung-süna a Sü Čchang-kua. Oba byli v roce 2006 odsouzeni k doživotnímu trestu vězení, uvedlo ministerstvo obrany. Tchaj-wan udělil milost čínskému špionovi Li Č'-chaovi.

O Číňanech nebyly uvedeny podrobnosti.

„Prezident Ma doufá, že vzájemné výměny mezi oběma stranami (Tchajwanského) průlivu budou pokračovat a v budoucnosti povedou ke konkrétnějším výsledkům,” uvedl podle agentury Reuters v prohlášení k výměně špionů mluvčí tchajwanského prezidenta.

Tchaj-wan se v roce 1949 odtrhl od Číny, což ale Peking nikdy neuznal. Současný tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou zahájil v roce 2008, po letech otevřeného nepřátelství mezi oběma stranami, proces sbližování. Poté, co se dostal k moci, bylo mezi oběma územími podepsáno množství dohod.

Na začátku listopadu se pak tchajwanský prezident a čínský prezident Si Ťin-pching setkali na historickém summitu v Singapuru. Šlo o první přímý kontakt Pekingu a Taj-peje na nejvyšší úrovni od konce občanské války před 66 lety.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám