Hlavní obsah

Papež uctil v Ugandě mučedníky

Kampala

Papež František uctil v sobotu v Ugandě památku křesťanských mučedníků, kteří se nechali v devatenáctém století raději upálit, než aby se vzdali své víry. Učinil tak při mši v poutním městě Namugongo. Mše se podle agentury AP účastnilo 100 000 věřících.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE:Návštěva Papeže v UganděVideo: Reuters

 
Článek

V Namugongu nedaleko metropole Kampaly nechal na konci 19. století král Mwanga II. upálit desítky katolíků a anglikánů odmítajících vzdát se křesťanství. Papež Pavel VI. ugandské mučedníky svatořečil v roce 1964.

Papež při mši vyzval věřící k naplňování a šíření své víry: „Tento odkaz (mučedníků) nemůže sloužit k příležitostnému vzpomínání či být uchováván jako svátost v muzeu. Raději je uctívejme spolu se všemi svatými přenášením jejich oddanosti Kristovi do našich domovů a sousedství, na naše pracoviště a do občanské společnosti, ať už jsme jen doma či odejdeme do nejvzdálenějšího koutu světa.”

Foto: Edward Echwalu, Reuters

Papež František zdraví lidi na cestě do chrámu v ugandském Namugongu

Do Ugandy přiletěl papež z Keni. [celá zpráva]

Poslední zastávkou na papežově první africké cestě bude v neděli Středoafrická republika, kde v březnu 2013 propukla občanská válka. V převážně křesťanské zemi po převratu uchopilo moc muslimské hnutí Séléka vedené Michelem Djotodiou. Ten se stal prezidentem, ale v polovině loňského ledna pod tlakem sousedních států odstoupil, neboť nedokázal zastavit násilí mezi muslimy a křesťanskými milicemi anti-balaka.

Vyzvat tam chce k ukončení „spirály násilí”. Mnozí odborníci ale varují, že návštěva hlavy katolické církve by mohla napětí ve Středoafrické republice naopak zvýšit.

Problémem ve Středoafrické republice může být i papežova bezpečnost. Riziko představuje hlavně plánovaná návštěva mešity v jedné z nejnebezpečnějších čtvrtí Bangui.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám