Hlavní obsah

Do Libérie se vrátila ebola, zemřel patnáctiletý hoch

Monrovia

V Libérii zemřel patnáctiletý chlapec, u kterého byla potvrzena nákaza ebolou. V úterý to oznámila agentura Reuters, podle níž jde o první úmrtí na ebolu v této zemi po několika měsících.

Foto: Reuters

Středisko v Libérii, kde se ošetřují nakažení ebolou.

Článek

Nový případ onemocnění ebolou u patnáctiletého chlapce oznámily liberijské zdravotnické úřady minulý týden. Choroba byla později potvrzena také u dalších dvou členů rodiny. Všichni byli hospitalizováni.

V pondělí večer infikovaný chlapec ebole podlehl v nemocnici v Paynesville poblíž metropole Monrovie. V péči lékařů jsou ještě jeho otec a bratr. Přes 150 lidí, kteří se dostali do kontaktu s nakaženými, úřady sledují.

Ebolou se od roku 2013 v celé západní Africe nakazilo více než 26 500 lidí, z toho 11 300 nemoci podlehlo. Libérie měla 4800 mrtvých z 10 600 nakažených. Světová zdravotnická organizace 3. září oznámila, že v zemi už se nemoc nešíří, protože během 42 dnů, což je dvojnásobek inkubační doby) nebyl zaznamenán nový případ nákazy a že je Libérie z tohoto hlediska bezpečnou zemí.[celá zpráva]

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu zatím žádný lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká. Šíří se kontaktem s tělesnými tekutinami nemocného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám