Hlavní obsah

Mali vyhlásilo výjimečný stav na deset dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bamako
Aktualizováno

Po pátečním teroristickém útoku na hotel Radisson Blu vyhlásilo Mali desetidenní výjimečný stav. Tři dny bude zároveň platit státní smutek, oznámil v pátek v noci prezident Boubacar Keita.

Foto: Joe Penney, Reuters

Zástupci OSN opouštějí hotel Radisson Blu v Bamaku

Článek

Poslední bilance obětí po masakru v hotelu, při němž útočníci vzali přes 200 lidí jako rukojmí, hovoří o 19 mrtvých a sedmi zraněných. Prezident upřesnil, že na místě zemřeli také dva útočníci. Mezi mrtvými je také malijský policista.

Podle armádního velitele Modiba Namy Traorého útok vedli pouze dva útočníci. Bezpečně evakuovat se podařilo 126 lidí.

K útoku se podle agentury Reuters přihlásila s Al-Káidou spřízněná islamistická sekta Al-Murabitun alžírského teroristy Mochtára Belmochtára, o němž se před časem spekulovalo, že byl zabit. Organizaci Al-Murabitun tvoří převážně Tuaregové a Arabové.

Mezi oběťmi útoku je jeden Američan, Belgičan a tři Číňané. Ruské ministerstvo zahraničí v sobotu uvedlo, že zabiti byli také ruští občané. Agentura Interfax upřesnila, že o život přišlo šest zaměstnanců regionálních aerolinek Volga-Dněpr.

Americký prezident Barack Obama v sobotu prohlásil, že útok jen posiluje odhodlání USA a jejich spojenců pokračovat v boji proti těm, kteří útočí na jejich občany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám