Hlavní obsah

Islámský stát hrozí na videu sebevražednými útoky na Bílý dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Radikálové z Islámského státu (IS) zveřejnili nové video, ve kterém hrozí Američanům sebevražednými atentáty na Bílý dům. Také slibují provést další útoky ve Francii, uvedla agentura Reuters.

Záběr z videa na kterém Islámský stát hrozí útoky ve Washingtonu.

Článek

Šestiminutovou nahrávku zveřejnili bojovníci IS v Iráku. Radikálové na ní oslavují teroristické útoky v Paříži z minulého týdne, při kterých zemřelo 129 lidí, uvedla zpravodajská organizace SITE, která se zabývá sledováním teroristických aktivit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nahrávka začíná záběry ze zpravodajství o atentátech ve francouzské metropoli.  Pak na videu mluví dvojice radikálů z IS. Slibují, že zničí památky ve Francii a zaútočí na sídlo amerického prezidenta ve Washingtonu.

„Vyhodíme ho do povětří,” říká na videu jeden z bojovníků s odkazem na Bílý dům. (video ve zkrácené verzi a v angličtině můžete zhlédnout zde)

Hrozby Obamovi i Hollandovi

Druhý z ozbrojenců vyhrožuje Baracku Obamovi a jeho francouzskému protějšku Françoisi Hollandovi: „Upečeme je s pomocí... opasků (s výbušninami) a bomb umístěných v autech. Půjdeme po nich, kamkoli se pohnou a povodíme je jako psy, jako otroky.“

Nahrávka se na internetu objevila jen den poté, co IS zveřejnil video se záběry New Yorku se vzkazem, že toto americké město bude také terčem útoků.

Šéf FBI James Comey ve čtvrtek prohlásil, že nemá žádnou věrohodnou informaci o tom, že by ve Spojených státech hrozil podobný útok, jaký se odehrál v Paříži.

Podle mluvčího ministerstva zahraničí USA Johna Kirbyho zpravodajci prověřují pravost videa. „Vláda Spojených států bere tyto výhrůžky vážně,“ řekl Kirby CNN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám