Hlavní obsah

Bomba, která zničila ruský airbus, byla mezi cestujícími, píše ruský tisk

Trhavina, která v říjnu způsobila leteckou katastrofu ruského Airbusu A321 nad egyptským Sinajským poloostrovem, se nacházela mezi cestujícími na palubě stroje. Uvedl to ve středu ruský deník Kommersant s odkazem na nejmenovaný zdroj z vyšetřování. Teroristický útok na letadlo v úterý potvrdila ruská tajná služba FSB.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Trosky zříceného airbusu A321 na Sinajském poloostrově

Článek

Původní informace o umístění nálože v letadle zmiňovaly spíš zavazadlový prostor. Podle Kommersantu ale nové závěry ukazují, že trhavina byla mezi cestujícími. Vyšetřování ukazuje, že epicentrum exploze zřejmě bylo v ocasní části kabiny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Podle předběžné verze mohla být bomba položená pod sedadlem pasažéra u okna. Její (bomby) spuštění vedlo ke zničení konstrukce (trupu letadla) a ke snížení tlaku v kabině, což mělo povahu výbuchu,“ uvedl Kommersant.

Ruská tajná služba FSB v úterý potvrdila, že katastrofu letadla s 224 lidmi na palubě způsobila bomba. V troskách vyšetřovatelé objevili stopy výbušniny. [celá zpráva]

„Podle našich expertů explodovala na palubě podomácku vyrobená výbušnina odpovídající jednomu kilogramu klasické trhaviny, což způsobilo, že se letadlo rozlomilo ve vzduchu,“ uvedl šéf FSB Alexandr Bortnikov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko nasadilo do bojů s IS v Sýrii strategické bombardéryVideo: Reuters

FSB vypsala odměnu 50 miliónů dolarů (zhruba 1,3 miliardy Kč) za informace, které by vedly k vypátrání a dopadení pachatelů. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Moskva strůjce atentátu najde.

Airbus A321 letěl na konci října z egyptského Šarm aš-Šajchu do Petrohradu. Nad Sinajským poloostrovem se zřítil. Nikdo z cestujících ani posádky nepřežil. K útoku se přihlásil Islámský stát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám