Hlavní obsah

Demokratizace Barmy může začít, opozice vedená Su Ťij má většinu křesel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún
Aktualizováno

Barmská opoziční strana NLD vedená nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Scha Su Ťij získala v nedělních volbách parlamentní většinu. Oznámila to v pátek podle agentury Reuters volební komise. NLD tak bude moci sama rozhodovat o demokratických a ekonomických reformách i novém prezidentovi.

Foto: Soe Zeya Tun, Reuters

Příznivci barmské opozice slaví vítězství.

Článek

NLD potřebovala nejméně 329 křesel, aby získala většinu v parlamentu, kde má armáda garantovánu čtvrtinu míst. Podle agentury AFP opoziční strana Su Ťij získala 348 křesel, a může tak odstavit vládu bývalých generálů, kteří řídí Barmu od odchodu junty před čtyřmi lety.

Majorita jí umožní nejen kontrolovat parlament a provádět nezbytné demokratizační reformy, ale také vybrat prezidenta. Su Ťij do křesla hlavy státu usednout nemůže, neboť v něm nesmějí být Barmánci, kteří mají mezi příbuznými cizince. Zesnulý manžel byl Brit a britské občanství mají i dvě děti.

Prezident Thein Sein už ve středu přiznal porážku a ujistil, že jeho vláda bude výsledky voleb respektovat, a slíbil „poklidné předání moci v termínu”. Také šéf vlivné barmské armády Min Aun Hlain ve čtvrtek slíbil, že bude s novou vládou spolupracovat, což je klíčové, protože vrchní velitel armády jmenuje také ministry vnitra, obrany a bezpečnosti hranic.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Disidentka Su Ťij při projevu po volbách

Vojenská junta byla v Barmě u moci od šedesátých let. Když v roce 1990 ve volbách zvítězila NLD pod vedením Su Ťij, ignorovala armáda výsledky a začala ženu pronásledovat.

V posledních letech však v zemi začal demokratizační proces. Od roku 2010 v zaostalé zemi, kde se 70 procent lidí živí zemědělstvím, investují zahraniční společnosti.

Problémem ale není jen moc armády, ale také etnické a náboženské třenice v zemi, které vedly k povstání Karenů a muslimských Rohingů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám