Hlavní obsah

Po drtivém vítězství barmské disidentky Su Ťij ve volbách slíbil prezident předat moc

– Rangún • Aktualizováno

Nositelka Nobelovy ceny míru, barmská opoziční politička Do Aun Schan Su Ťij získala v nedělních parlamentních volbách křeslo v parlamentu, uvedla ve středu volební komise. V dílčích výsledcích získala její Národní liga pro demokracii devadesát procent hlasů. Barmský prezident Thein Sein opoziční straně poblahopřál a slíbil předání moci.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Disidentka Su Ťij při projevu po volbách

Článek

Su Ťij oznámila, že stávající prezident Barmy Thein Sein poslal Národní straně pro demokracii zprávu, v níž jí blahopřeje k dosavadnímu vedení ve volbách a slibuje „mírové předání moci".

Nositelka Nobelovy ceny míru po volbách poslala dopis prezidentovi Theinu Seinovi, který je vrchním velitelem armády a současně předsedou parlamentu.

Ministr informací Ye Tchut uvedl, že vláda souhlasí s návrhem Su Ťij, týkajícím se „jednání o národním usmíření". Podle něj by se však schůzka měla konat, až volební komise dokončí své povinnosti.

Volební komise oznámila, že liga získala 163 ze 182 křesel v parlamentu, jejichž obsazení už je jasné. Su Ťij ve svém obvodě dostala 54 676 hlasů. Dosud vládnoucí armádou podporovaná Strana svazové soudržnosti a rozvoje USDP, která už uznala porážku, obsadí pět procent křesel. Stávající čísla umožní sestavit Su Ťij vládu i přesto, že čtvrtinu křesel v parlamentu má garantovanou armáda. BBC podle částečných výsledků spekuluje, že jedinou opozicí bude pro ligu armáda. [celá zpráva]

Sama SuŤij dosud neoznámila, že vyhrála, a postupuje velmi opatrně. V textu, který zveřejnila agentura Irrawaddy, píše: „Mírové prosazení tužeb lidu, které vyjádřil ve volbách z 8. listopadu, je velmi důležité pro důstojnost země a klid mysli lidí.“

Opozice by ráda viděla Su Ťij v křesle prezidenta. „Stále doufám, že se stane prezidentkou. Proto jí pomáhám a pracuji s ní,” řekl jeden ze zakladatelů NLD Tin U Rádiu Svobodná Asie.

Ústava jí v tom ale brání, prezidentem nesmí být člověk, jehož rodinní příslušníci jsou cizinci. Su Ťij měla za muže Brita a její děti mají britské občanství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám