Hlavní obsah

V Jihočínském moři jsou ryby na pokraji vyhynutí kvůli neřízenému lovu a sporům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vancouver

Některé druhy ryb v Jihočínském moři jsou na pokraji vyhynutí kvůli nadměrnému lovu hnanému růstem spotřeby, uvedli experti podle AFP. K ubývání ryb přispívá také nedostatek spolupráce mezi zeměmi jihovýchodní Asie, z nichž řada v Jihočínském moři vznáší sporné územní nároky na moře i skalnaté ostrůvky v něm.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Spratlyho ostrovy

Článek

Podle studie jsou počty ryb některých druhů na zhruba pěti procentech množství z 50. let minulého století. Například kanic pardálí (Plectropomus leopardus) či pyskoun vlnkovaný (Cheilinus undulatus) zaznamenaly zmenšení své populace v Jihočínském moři o 80 procent jen během posledních osmi let.

"Jihočínské moře je ohrožené z mnoha stran a je třeba s tím něco dělat," řekl vedoucí studie Rashid Sumaila, ředitel odboru pro výzkum ekonomiky rybolovu z kanadské Univerzity Britské Kolumbie.

Podle jeho slov populaci ryb poškozují politické spory. Většinu Jihočínského moře si nárokuje Čína, které chce ovládnout i oblasti na které vznášejí nároky Vietnam, Malajsie, Filipíny, Tchaj-wan či Brunej. Čína má o moře zájem jak kvůli rybám, tak kvůli možným zásobám plynu a ropy pod dnem. Své nároky se snaží podtrhnout stavbou umělých ostrovů. [celá zpráva]

"Kolem Jihočínského moře je spousta lidí a všichni se chvatně snaží ryby ulovit, protože se bojí, že když to neudělají, vyloví je někdo jiný z nějaké jiné země," dodal Sumaila.

Reklama

Výběr článků

Načítám