Hlavní obsah

Soud znovu otevřel Pistoriův případ. Hrozí mu patnáct let

Bloemfontein

Nejvyšší jihoafrický soud znovu otevřel případ hendikepovaného sportovce Oscara Pistoria, který na Valentýna roku 2013 ve svém domě zastřelil přítelkyni Reevu Steenkampovou. Prokurátor Gerrie Nel trvá na tom, že nešlo o zabití, nýbrž o vraždu. Argumentuje tím, že si Pistorius musel být „vědom, že když na někoho čtyřikrát vystřelí skrz dveře koupelny, s největší pravděpodobností ho zabije”.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Žalobce Gerrie Nel.

Článek

Pětičlenný soudní tribunál nebude znovu posuzovat důkazy a předloženy nebyly ani žádné nové. Jde výhradně o právní technikálie.

Prokuratura totiž trvá na tom, že soudkyně Thokozile Masipaová v původním procesu nesprávně vyložila, co znamená vražda ve formě zavinění nepřímým úmyslem. Pokud se tribunál přikloní na stranu obžaloby, hrozí Pistoriovi patnáct let vězení.

Nejde vám o pravdu, tvrdí obhájce

A právě na tom postavil Pistoriův advokát Barry Roux obhajobu. Tvrdí, že jihoafrická spravedlnost “řeší otázky práva, namísto toho, aby se snažila dobrat faktů“.

„V tom, co měl (Pistorius podle obžaloby) udělat, chybí jedna podstatná věc. Věřil, že jedná v souladu s právem,“ míní advokát. Naráží tím na to, že Pistorius střílel v domnění, že jedná v sebeobraně.

Soud v úterý vyslechl argumenty obou stran a případ odročil. Při dalším slyšení by měl tribunál vynést rozsudek.

Jasno by mělo být za pár týdnů

Paralympionik byl minulý měsíc v souladu s jihoafrickým právem po uplynutí více než šestiny pětiletého trestu podmínečně propuštěn do domácího vězení a soudnímu jednání tak není přítomen.

Soud v Pretorii sprinterovi více než před rokem uvěřil, že na svou přítelkyni střílel v domnění, že jde o zloděje. Verdikt by měl být znám během několika týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám