Hlavní obsah

Virus eboly zůstává ve spermatu až devět měsíců, prokázaly testy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Freetown

Virus smrtelné krvácivé horečky ebola může zůstávat ve spermatu mužů, kteří nákazu přežili, ještě nejméně devět měsíců od chvíle, kdy se infekce poprvé objevila. Jde o mnohem delší časové období, než se dosud předpokládalo.

Foto: Stephen Gire, ČTK/AP

Testy vakcín proti ebole v nemocnice v Kenemě v Sieře Leone

Článek

„Tyto výsledky přicházejí ve velmi kritické době, připomínají nám, že i když počty nakažených ebolou i nadále klesají, přeživší a jejich rodiny se stále potýkají s následky nemoci," uvedl Bruce Aylward, expert ze Světové zdravotnické organizace (WHO).

Vědci nicméně zatím netuší, jak jsou tyto přežívající stopy viru nebezpečné a zda by mohly být potenciálně infekční.

Studie vycházela z výsledků testů vzorků semene 93 mužů starších osmnácti let, kteří pocházejí z Freetownu v Sierra Leone a nákazu přežili.

Přeživší je třeba sledovat až rok

Podle Aylwarda je potřeba, aby přeživší, kterých je v západní Africe až 17 tisíc, měli „neustálou a důkladnou podporu po dobu dalších šesti až dvanácti měsíců, aby bylo možné čelit těmto výzvám a zajistit, že jejich partneři nebudou virem nakaženi".

Alywardovým slovům dává za pravdu případ britské zdravotní sestry, která se nakazila před deseti měsíci v Africe, plně se zotavila, nemoc se ale u ní minulý týden opět projevila. Zdravotnice tak musela být znovu izolována na infekčním oddělení londýnské nemocnice a zůstává v kritickém stavu. [celá zpráva]

Související téma

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Virus eboly. Neexistuje lék ani vakcína a 90 procent nakažených tímto virem umírá.

Ebolou se od prosince 2013 nakazilo zejména v Guineji, Sieře Leone a Libérii více než 28 tisíc lidí a přes 11 300 jich onemocnění podlehlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám