Hlavní obsah

Jsme nedobytná pevnost i globální velmoc, prohlásil Kim Čong-un a oslavil 70. výročí strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Severokorejská armáda je připravená na jakýkoli druh války se Spojenými státy, prohlásil v sobotu vůdce KLDR Kim Čong-un. Jeho země slaví 70. výročí založení vládnoucí Korejské strany práce (KSP). U této příležitosti v Pchjongjangu uspořádala mohutnou vojenskou přehlídku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenská přehlídka v severokorejském Pchjongjangu Video: Reuters

 
Článek

„Revoluční výzbroj strany znamená, že jsme připraveni bojovat v jakémkoli druhu války vedené americkými imperialisty,“ prohlásil vůdce KLDR na hlavním Kim Ir-senově náměstí v Pchjongjangu.

Přehlídky se podle agentura Reuters účastní i zástupce Čínské komunistické strany jako vyslanec prezidenta Si Ťin-pchinga. Do Pchjongjangu ale nedorazil žádný ze světových politiků.

„Naše revoluční síly jsou připraveny chránit náš lid a modré nebe nad naší vlastí,” uvedl také Kim a zdůraznil nezbytnost nadále „všemi prostředky” posilovat severokorejskou armádu. Prý díky této politice se KLDR stala „nedobytnou pevností” a „globální vojenskou velmocí”, tvrdil Kim, který podle pozorovatelů vypadal uvolněně a sebejistě.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un při přehlídce

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vojenská přehlídka v Pchjongjangu

Státní televize ukázala tisíce pochodujících vojáků v centru hlavního města, následovaly kolony tanků a další vojenské techniky.

Severokorejské síly se chlubí rostoucí flotilou bezpilotních letounů, raket dlouhého doletu a dalších zbraní, jejichž ukázky jsou pozorně sledovány kvůli zjištění novinek v arzenálu jedné z nejuzavřenějších zemí světa.

Přehlídka má být dosud největší v historii KLDR. Kim tak chce podle agentury AP ukázat, že armáda pevně stojí za svým vůdcem.

Na závěr koncert

Když bylo poprvé oznámeno pořádání přehlídky, vláda ohlásila, že k vidění budou nejmodernější zbraně. Zahraniční analytici přehlídku sledují s velkým zájmem, protože by na ní měly být představeny poslední zbraňové systémy této před okolním světem uzavřené země. Především by to měly být bezpilotní stroje a rakety dlouhého doletu.

Agentura AFP přehlídku označila jako impozantní. Měla začít už dopoledne, zřejmě kvůli dešti se ale zahájení posunulo o tři hodiny.

Slavnostní den v Pchjongjangu zakončí noční koncert jedné z nejpopulárnějších místních skupin Moranbong, ve které hrají jen ženy. Režim doufá, že oslavy přilákají mnoho zahraničních návštěvníků. Za vstupenky na koncert budou turisté muset zaplatit v přepočtu víc než 2700 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám