Hlavní obsah

Austrálie vydala do Česka prvního odsouzeného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Austrálie vydala minulý týden do Česka muže, kterému pražský městský soud uložil pět let vězení za podvod. Česká republika nemá se zemí uzavřenou smlouvu o vydávání odsouzených, muž je tak první, kterého Austrálie vydala do Česka. Na svém webu to ve čtvrtek uvedlo ministerstvo spravedlnosti. Česko podle úřadu usiluje o sjednání smlouvy s Austrálií o vydávání už řadu let.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podvodník podle ministerstva vylákal pod falešnými záminkami z několika lidí 5,5 miliónu korun. Před nástupem do vězení ale utekl do zahraničí. Mezinárodní pátrání bylo vyhlášeno v roce 2008 a v srpnu 2009 se ukázalo, že je hledaný muž v Austrálii, kterou české ministerstvo spravedlnosti následující rok požádalo o jeho vydání.

Muže se podařilo zadržet až v roce 2012 v Perthu na západě Austrálie. "Příslušný australský soud rozhodl o přípustnosti vydání odsouzeného již v roce 2012, avšak dotyčný využil veškeré opravné prostředky, a k vydání došlo až 21. září 2015," sdělilo ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám