Hlavní obsah

Už žádní staří a nevidomí. Nepál nechce, aby na Mount Everest lezl kdekdo

– Káthmándú

Nepálu dochází trpělivost s komerčními expedicemi na Mount Everest, jichž se účastní i lidé s malými zkušenostmi, zdravotně hendikepovaní, mladiství či senioři. Chystá zpřísnění zákona, na jehož základě se na nejvyšší horu světa už nedostanou lidé mladší 18 a starší 75 let. Úřady by měly posuzovat i kondici a zkušenosti zájemců.

Foto: ČTK/AP

Základní tábor pod Mount Everestem v Nepálu

Článek

„Myslím si, že bychom neměli vydávat povolení lidem, kteří jsou slepí, nemohou chodit nebo nemají ruce. Nejedná se o žádnou diskriminaci. Výstup na Everest není legrace,” prohlásil Góvinda Karki z ministerstva turistiky.

Na stezku k vrcholu by se tak neměli dostat například úplní horolezečtí začátečníci či lidé s vážnými zdravotními omezeními.

„Všichni horolezci, kteří se chtějí pokusit o pokoření Mount Everestu, by měli mít zkušenosti ze středně vysokých hor,” uvedl mluvčí nepálského ministerstva turistiky Móhan Sapkota. Podle něj by žadatel o povolení k výstupu na Everest měl mít za sebou alespoň jednu expedici na horu vyšší než 6500 metrů.

Vrchol zdolal i slepec
Nejmladšímu horolezci, který pokořil Mount Everest, bylo 13 let.
Nejstaršímu člověku, který stanul na vrcholu, bylo 80 roků.
Na nejvyšší horu světa vylezl v roce 2006 i Novozélanďan Mark Inglis, který má amputované obě nohy pod kolenem.
O pět let dřív stanul na Mount Everestu i nevidomý Američan Erik Weihenmayer.
Foto: ČTK/AP

Mount Everest za západu slunce

Nepálská vláda na povoleních k výstupu na Everest vydělává ročně milióny dolarů, po sérii neštěstí v posledních několika letech ale čelí kritice za špatnou organizaci výstupů. V roce 2014 si jedno z neštěstí na Everestu vyžádalo životy 16 Šerpů. Letos byla předčasně ukončena jarní lezecká sezóna, když mohutné zemětřesení strhlo lavinu, která zabila 18 horolezců. [celá zpráva]

Anketa

Chtěli byste vylézt na Mt. Everest?
ano
30,3 %
ne
69,7 %
Celkem hlasovalo 1325 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám