Hlavní obsah

Mugabe poslancům přečetl stejný projev jako před měsícem, ani si toho nevšiml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harare

Zimbabwským poslancům se v úterý dostalo příležitosti poslechnout si z úst prezidenta Roberta Mugabeho totožný projev, jaký k nim přednesl už v srpnu. Jednadevadesátiletý Mugabe zjevně záměnu nezaznamenal a pětadvacet minut trvající projev přečetl až do konce, informovala agentura AFP.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe

Článek

„Pomíchaly se projevy, takže prezident přednesl špatnou řeč,“ uvedl Mugabeho mluvčí George Charamba a dodal, že starý projev připravil prezidentský sekretariát. „Chyby litujeme, zvažují se nápravná opatření,“ dodala Charamba.

Mugabe před poslanci vystoupil u příležitosti prvního zasedání sněmovny po letní pauze. Přitom přečetl projev, který v parlamentu četl minulý měsíc, když uváděl výroční zprávu o stavu země.

Mugabe je nejstarším africkým státníkem a úterní faux pas podle opozice ukazuje, že už není duševně zcela zdravý. Šéf opozičního Hnutí za demokratickou změnu navíc upozornil, že několik spolustraníků obdrželo před prezidentovým vystoupením výhrůžky smrtí, pokud budou během projevu bučet. Bučení doprovázelo zmíněný minulý projev.

Reklama

Výběr článků

Načítám