Hlavní obsah

Desítky letušek a stevardů si už nezalétají. Aerolinky rozhodly, že jsou příliš při těle

Celkem 125 stevardů a letušek odvolala indická letecká společnost Air India z palub svých letadel, protože nesplnili vnitrofiremní nařízení a nezhubli. Zástupce aerolinek BBC potvrdil, že se tak stalo na základě nařízení loni vydaného indickým úřadem pro civilní letectví.

Foto: Profimedia.cz

Požadavky na palubní personál společnosti Air India v minulosti již několikrát vyvolaly pobouření.

Článek

Společnost Air India varovala celkem šest stovek členů palubního personálu, aby dali svou postavu „do pořádku“. Celkem 125 z nich se to ale nepovedlo. Aerolinky ale tvrdí, že je nestáhli z palub letadel kvůli tomu, že by byli tlustí, ale proto, že nejsou v dost dobré kondici.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zástupci letecké společnosti BBC potvrdili, že nařízení existuje, ale bylo součástí vnitrofiremního dokumentu, který nemohou veřejně komentovat. Důvodem k opatření prý byly obavy, že letušky a stevardi, kteří nebudou dost fit, nedokážou náležitě fungovat v krizových situacích.

Podle leteckých předpisů je pro stevardy tzv. index tělesné hmotnosti (BMI) v normálních hodnotách, pokud zůstává v rozmezí 18 až 25. Pro letušky se pohybuje v rozmezí 18 až 22 BMI.

„Nadváha členů posádky je signálem, že aerolinky nejsou v dobré kondici,“ analyzoval opatření letecký odborník Kapil Kaul.

Předák indických leteckých odborů Tapan Sen ale odmítl, že by nějaká služební nařízení výslovně zmiňovala omezení pro váhu letušek nebo stevardů.

Každopádně to není poprvé, co vnitrofiremní nařízení Air India vyvolala kontroverze. V roce 2009 tyto aerolinky propustily z bezpečnostních důvodů kvůli nadváze devět letušek. O pět let dřív zase prosluly požadavkem, že kandidáti na pozice letušek a stevardů nesměli mít na obličeji jizvy, akné, nebo nějaká výraznější mateřská znaménka.

Reklama

Výběr článků

Načítám