Hlavní obsah

Tálibán přepadl věznici a osvobodil stovky vězňů

– Kábul • Aktualizováno

Povstalci z afghánského hnutí Tálibán přepadli věznici v Ghazní a osvobodili stovky vězňů, mezi nimiž byla řada jeho příslušníků. O útoku, při němž zemřelo několik policistů a strážných, informovala místní policie. Potvrdil ho i Tálibán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Afghánští vojáci hlídkují u přepadené věznice v GhazníVideo: Reuters

 
Článek

Podle činitelů provincie Ghazní, jejíž správní středisko leží asi 120 kilometrů od Kábulu, uprchlo 352 vězňů, z toho zhruba 150 příslušníků Tálibánu. Dále byli ve věznici drobní kriminálníci a narkomani. Na místě zůstalo jen 80 odsouzených. Při útoku zemřeli tří útočníci a čtyři členové afghánských ozbrojených sil.

Tajemník guvernéra provincie Ghazní Muhammad Ali Ahmadi řekl podle BBC, že se jeden z útočících radikálů odpálil u bran věznice, takže do ní mohli proniknout další. Nevyloučil, že útočníkům pomáhal někdo zevnitř věznice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ghazní

Reportér agentury Reuters viděl na místě mrtvoly dvou mužů, kteří vypadali jako sebevražední atentátníci, a výbuchem zničený vůz, který útočníci evidentně použili k proražení hlavní brány do věznice. Podle něj to vypadalo, že téměř všichni vězni utekli.

Foto: Stringer/afghanistan, Reuters

afghánští vojáci u věznice v Ghazní, kde zaútočil Tálibán a osvobodil přes 350 vězňů.

Mluvčí Tálibánu sdělil, že ozbrojenci z hnutí a tři sebevražední atentátníci zaútočili na věznici ve dvě hodiny místního času (23:30 SELČ). Osvobodili podle něj 400 vězňů a zabili čtyři desítky bezpečnostních sil a stráží. Tálibán ale počty obětí svých akcí často nadsazuje, podotkl Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám