Hlavní obsah

Jihokorejce odsoudili na dvanáct let za pořezání velvyslance USA

Soul

Na 12 let do vězení poslal v pátek soud v Jižní Koreji šestapadesátiletého Kima Ki-čonga, který 5. března v Soulu vážně poranil nožem amerického velvyslance Marka Lipperta. Informovala o tom agentura Jonhap.

Foto: Yonhap, Reuters

Muž, který napadl amerického vevyslance.

Článek

Známý jihokorejský radikální nacionalista byl odsouzen za pokus o vraždu, napadení zahraničního vyslance a obstrukce.

“Kim ukázal velké odhodlání napadnout oběť, vybral si nůž a opakovaně jím řezal do části těla, která je životně důležitá,” řekl soudce Kim Tong-a. Soud podle AFP konstatoval, že obžalovaný nejevil „žádné známky lítosti” a během celého procesu se snažil svůj čin ospravedlnit. Tvrdil však, že velvyslance zabít nechtěl.

Foto: Munhwa Ilbo, Reuters

Zraněný americký velvyslanec Mark Lippert

Radikál zaútočil na velvyslance Marka Lipperta 5. března ráno. Nožem mu způsobil hlubokou řeznou ránu na tváři kousek od tepny, která si vyžádala 80 stehů, a poranil ho rovněž na ruce. Ambasador musel být pět dní hospitalizován v soulské nemocnici.

Foto: Yonhap, Reuters

Zraněný velvyslanec Mark Lippert

Soud ho naopak zprostil obvinění, že porušil zákon proti Severní Koreji, který zakazuje její podporu nebo chválu, i když tvrdil, že na velvyslance zaútočil na protest proti společnému jihokorejsko-americkému vojenskému cvičení a měl doma knihy podporující sjednocení Koreje podle severokorejských představ.

Podle soudu ale tyto knihy byly jen malou částí množství materiálů o tradičních kulturách obou zemí. „Na škole studoval sjednocení Korejí. Nevypadá to, že by držel publikace podporující Severní Koreu, aby z toho získal nějaké výhody. “

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám