Hlavní obsah

Šéf Pentagonu: Severní Korea by válku prohrála

Washington

Spojené státy přijdou na pomoc svému spojenci Jižní Koreji při případném vojenském střetu se Severní Koreou, která by neměla šanci takovou ozbrojenou konfrontaci vyhrát. V úterý to podle televize CNN prohlásil americký ministr obrany Ashton Carter.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký ministr obrany Ashton Carter

Článek

„Je nutné zajistit, aby Severokorejci vždy rozuměli tomu, že na jakoukoliv provokaci přijde odpověď a že nás a naše spojence v Jižní Koreji nemají šanci porazit,“ uvedl Carter během videokonference, při níž odpovídal na dotazy amerických vojáků rozmístěných různě po světě.

Obě Koreje i 62 let po ničivém konfliktu zůstávají ve válečném stavu, protože válku zkraje padesátých let ukončilo pouhé příměří. Carter k situaci na poloostrově poznamenal, že je nadále jedním z nejožehavějších ohnisek napětí na planetě.

„Je to zřejmě jediné místo na světě, kde může válka začít lusknutím prstů,“ řekl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severokorejský vůdce Kim Čong-un sleduje vojenské cvičeníVideo: Reuters

Carter se o Koreji zmiňoval v souvislosti s nedávným sporem mezi Pchjongjangem a Soulem kvůli výbuchu miny v pohraničí a obnovení přeshraničního propagandistického vysílání z jihokorejských tlampačů.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Severní Korea kvůli němu uvedla armádu do plné bojové pohotovosti a začala přemisťovat rakety, než se krizi po třech dnech vyjednávání podařilo zažehnat. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám