Hlavní obsah

Kambodža už nechce víc uprchlíků z Austrálie. Přijala čtyři

Právo, znk

Kambodžská vláda v pondělí oznámila, že nemíní přijmout další imigranty z australských uprchlických táborů. Phnompenh a Canberra před rokem uzavřely dohodu, podle níž Kambodža výměnou za finanční pomoc přislíbila přijmout jihoasijské běžence, již uvázli v australských centrech pro imigranty.

Foto: Samrang Pring, Reuters

Dočasné bydliště azylantů z Austrálie v kambodžském Phnompenhu

Článek

Australská vláda se před voliči chlubila, že žádná loď s běženci nedorazí k australským břehům, jelikož bude včas zadržena ještě na volném moři a poslána do táborů na Papui-Nové Guineji a Nauru. Kambodža tehdy slíbila, že části těchto uprchlíků umožní usadit se na svém území.

„Nemáme v plánu přijmout další uprchlíky z Nauru,“ prohlásil ale v pondělí mluvčí kambodžského ministerstva vnitra. „V situaci, v níž se nacházíme, nemůžeme přijmout stovky či tisíce běženců. Čím míň jich bude, tím líp,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Problém je, že doposud přijala pouze čtyři. Tři Indové a jeden člen etnika Rohingů z Barmy žijí ve vile v Phnompenhu vlastněné Mezinárodní organizací pro migraci a dotované Austrálií. Navštěvují zde kurzy jazyka a kultury. Australská vláda odmítla, že by to znamenalo konec dohody.

Pomoc za stamilióny

„Kambodža se zavázala k regionálnímu řešení situace podpisem memoranda o porozumění s australskou vládou, jež předpokládá přesídlení části žadatelů o azyl, kteří budou shledání skutečnými uprchlíky,“ zdůraznila ministryně zahraničí Julie Bishopová.

Na základě loňské dohody má navíc Kambodža v rámci dodatečné pomoci dostat od Canberry 40 miliónů australských dolarů (676 miliónů korun) bez ohledu na to, kolika žadatelů o azyl se ujme, upozornil deník The Guardian.

Reklama

Výběr článků

Načítám