Hlavní obsah

Peru povolilo sestřelovat letadla podezřelá kvůli drogám

Armádní letadla v Peru dostala po letech opět svolení sestřelovat letouny podezřelé z přepravování nákladu narkotik. Příslušný zákon už po podpisu prezidenta vstoupil v platnost, informovala agentura AP. Jihoamerická země přestala ve vzduchu útočit na podezřelé stroje v roce 2001, kdy letectvo omylem sestřelilo letadlo s americkými misionáři.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nový zákon stanovuje přísné podmínky, za nichž lze na podezřelé letadlo zaútočit. Vojenští piloti musejí posádku předem několikrát varovat a doporučit jí přistání. Pokud letadlo neuposlechne, mohou je sestřelit.

Peru je největším světovým producentem kokainu a více než polovina vyrobené drogy se převáží letadly do sousední Bolívie. Právě proto místní úřady bedlivě střeží vzdušný prostor a sledují zejména menší letadla přelétávající hranice. Podobné zákony umožňující sestřelit podezřelá letadla mají i některé sousední země, včetně Bolívie, Kolumbie, Brazílie a Venezuely.

V dubnu 2001 však došlo k tragickému omylu a peruánská stíhačka sestřelila jednomotorový hydroplán, který patřil baptistickému misijnímu institutu. Při pádu letadla zahynula 35letá americká misionářka Roni Bowersová se svou sedmiletou dcerou; její manžel, syn a pilot havárii přežili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám