Hlavní obsah

Jižní Korea vypnula propagandistické tlampače

Jižní Korea v úterý vypnula mohutné tlampače, které vysílaly do KLDR jihokorejskou propagandu. Splnila tak svou část dohody, kterou v pondělí obě země uzavřely ve snaze zmírnit napětí na Korejském poloostrově.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Muž sleduje televizní zprávy, které informují o dohodě severokorejských a jihokorejských představitelů.

Článek

Jihokorejský ministr obrany Han Min-ku uvedl, že Soul odpojil tlampače přesně v poledne místního času (5:00 SELČ). Od svého severního souseda tak prý nyní očekává, že zruší stav plné bojové pohotovosti svých vojáků na společné hranici.

Už v pondělí Pchjongjang vyjádřil na základě požadavku Soulu politování nad nastražením miny v hraničním pásmu, jejíž výbuch nedávno zmrzačil dva jihokorejské vojáky. Jihokorejské vysílání začalo právě v reakci na tento incident. [celá zpráva]

Severokorejská armáda ve čtvrtek vypálila raketu na tlampač, ze kterého Soul vysílal. Jižní Korea odpověděla dělostřeleckou palbou. KLDR následně pohrozila vojenskou akcí, pokud Jižní Korea propagandistické vysílání nezastaví. To ale nejprve Soul odmítal.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Po jednáních v pohraniční vesnici Pchanmundžom došly ale znesvářené státy, které na konci války v roce 1953 uzavřely jen příměří, a technicky tak stále zůstávají ve válečném stavu, k dohodě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám