Hlavní obsah

KLDR se omluvila za minu, na jihu utichly propagandistické tlampače

Soul/Pchjongjang
Aktualizováno

Severní a Jižní Korea v pondělí dospěly k dohodě ve svých rozhovorech o utlumení nejnovější krize mezi oběma státy, která vyústila ve vzájemné ostřelování. Oznámil to podle tiskových agentur poradce jihokorejské prezidenty pro otázky národní bezpečnosti Kim Kwan-čin, který se jednání zúčastnil.

Foto: Profimedia.cz

Jihokorejští vojáci demontují propagandistické tlampače na hranici s KLDR. Archivní snímek

Článek

KLDR vyjádřila na základě požadavku Soulu politování nad nastražením miny v hraničním pásmu, jejíž výbuch nedávno zmrzačil dva jihokorejské vojáky. [celá zpráva]

Jižní Korea zase souhlasila s požadavkem Pchjongjangu na odpojení mohutných tlampačů, které vysílaly na sever jihokorejskou propagandu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obě strany se rovněž dohodly, že budou pracovat na obnovení setkávání rodin rozdělených Korejskou válkou z 50. let minulého století, a to od příštího měsíce.

Mimořádně dlouhá jednání

Jednání vysokých představitelů obou zemí v pohraniční vesnici Pchanmundžom v demilitarizované zóně bylo podle agentury Reuters ojedinělé a nebývale dlouhé. Rozhovory začaly v sobotu večer. Přerušeny byly v neděli před úsvitem, ten den odpoledne se ale rozběhly znovu. [celá zpráva]

Severokorejská armáda ve čtvrtek vypálila raketu na tlampač, ze kterého Soul vysílal přes hranici propagandu proti KLDR. [celá zpráva]

Jižní Korea odpověděla dělostřeleckou palbou. Severní Korea následně pohrozila vojenskou akcí, pokud Jižní Korea propagandistické vysílání nezastaví. To ale Soul nejprve odmítl.

Jih žádal omluvu

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje v pondělí před dohodou uvedla, že propagandistické vysílání namířené proti severokorejskému režimu bude pokračovat, dokud se Pchjongjang neomluví za ozbrojené "provokace". Mezi ně Soul řadí mimo jiné nastražení nášlapných min, které podle něj zranily dva jihokorejské vojáky.

"Vyžadujeme jasnou omluvu a opatření, která by zabránila opakování těchto provokací a napjatým situacím," sdělila podle Reuters prezidentka při schůzce se svými hlavními poradci.

"Tato vláda jinak podnikne náležité kroky a bude pokračovat ve vysílání z tlampačů," prohlásila také podle prohlášení, které zveřejnila její kancelář.

Jihokorejská armáda mezitím podle agentury AP uvedla, že neobvyklý pohyb severokorejského vojska a ponorek naznačuje pokračující přípravy na bitvu.

Organizace spojených národů, Spojené státy a také Čína coby jediný významný spojenec izolované Severní Koreje vyzvaly k rozvážnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám