Hlavní obsah

Krejčíř je vinen z únosu a pokusu o vraždu, rozhodl soud v JAR

Johannesburg
Aktualizováno

Radovan Krejčíř je vinen z únosu a pokusu o vraždu, rozhodl v pondělí soud v Jihoafrické republice. Je to vůbec první odsouzení uprchlého Čecha v JAR, kde Krejčíř čelí více obviněním. V tomto případě byla proti němu a čtyřem dalším lidem vznesena obvinění v devíti bodech.

Foto: Profimedia.cz

Radovan Krejčíř u soudu v jihoafrickém Johannesburgu

Článek

Výši trestu v Krejčířově případu podle portálu The Citizen News soud v JAR oznámí 11. září. Krejčíř po vynesení verdiktu řekl ČT, že lež a nenávist zvítězila nad pravdou a láskou.

Případ se týká svědka v případu vraždy Bhekiho Lukheleho. Ten tvrdí, že byl Krejčířem a jeho komplici v červnu 2013 unesen a mučen. Lukhele tvrdí, že samotný Krejčíř na něj lil vařící vodu. „Podívej se na mě. Znáš mě? Jsi připraven zemřít jako voják?“ ptal se ho prý Krejčíř, když na něj lil vodu. [celá zpráva]

Soudce nejvyššího soudu Colin Lamont Lukheleho výpověď shledal věrohodnou, ačkoliv všech pět obviněných vinu popřelo.

Únos Lukheleho měl nařídit samotný Krejčíř. Důvodem mělo být zmizení jeho bratra, který pro uprchlého Čecha pracoval jako drogová spojka. Kurýr přezdívaný Doktor zmizel se zásilkou 25 kilogramů pervitinu za milióny randů, kterou měl přepravit do Austrálie.

Kromě tohoto případu se jihoafrická justice zaobírá ještě dvěma dalšími případy, v nichž Krejčíř figuruje.

V Česku stíhaný Radovan Krejčíř utekl policii při domovní prohlídce v červnu 2005.
Nejprve se uchýlil na Seychely, o dva roky později přeletěl do JAR, kde požádal o politický azyl, který mu ale tamní úřady neudělily. Krejčíř se odvolal a toto řízení stále probíhá.
V únoru 2008 jihoafrický soud zamítl žádost ČR o vydání Krejčíře.
V květnu 2014 stanul Krejčíř poprvé u soudu v JAR. Spolu s dalšími pěti lidmi byl obžalován z únosu, mučení a pokusu o vraždu bratra drogového kurýra, který údajně pro Krejčíře převážel pervitin a i s drogou zmizel.
O měsíc později začal jihoafrický soud řešit vraždu Zimbabwana Phumlaniho Ncubeho, který pro Krejčíře údajně pracoval jako vymahač dluhů. Krejčíř ho ale podle obžaloby nechal zabít.
V únoru 2015 si Krejčíř a dva další muži vyslechli obžalobu z vraždy podnikatele libanonského původu Sama Issy.
V dubnu pak začal soudní proces s Krejčířem a dalšími sedmi lidmi, obžalovanými z přípravy vražd soukromého detektiva Paula O'Sullivana a policisty Nkosany Ximby.
V srpnu uvedly Česká televize a Český rozhlas, že jihoafrická policie zahájila nová vyšetřování spojená s Krejčířem a poprvé vyslechne také svědky v Česku. Jde o případy podezření na dvacet vražd a praní špinavých peněz.
zdroj: ČTK

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Reklama

Související články

Krejčíře obvinili z vraždy Libanonce

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř byl v pátek před soudem v Germistonu obviněn spolu s třemi dalšími lidmi z vraždy libanonského podnikatele Sama Issy,...

Výběr článků

Načítám