Hlavní obsah

V JAR vyšetřují další případy spojované s Krejčířem, jde i o 20 vražd

Jihoafrická policie zahájila nová vyšetřování spojená s Čechem Radovanem Krejčířem a poprvé vyslechne také svědky v Česku. Jde o případy podezření na dvacet vražd a praní špinavých peněz. Podle České televize a Českého rozhlasu to řekl Solomon Magkale z vedení jihoafrické policie. Krejčíř, který v roce 2005 uprchl z Česka před vyšetřováním, žije v JAR od roku 2007, považuje postup místní policie za zmanipulovaný.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejcir před soudem v Palm Ridge v Johannesburgu

Článek

Podle Magkaleho jde o nejrozsáhlejší kriminální případ v moderní historii země. Krejčíř zatím čelí obžalobě ve čtyřech procesech, další obvinění ale mají následovat. Už v pondělí si má Krejčíř vyslechnout první rozsudek v případu, v němž je obviněn z únosu a mučení bratra drogového dealera. Podle policie má však na svědomí mnohem závažnější zločiny.

„Tohle je teprve začátek. Procházíme maratonem soudních jednání, velmi obtížných a náročných případů. Pro detektivy to byla extrémně těžká práce, ale nashromáždili řadu důkazů," řekl Magkale podle rozhlasu. Dodal, že celé vyšetřování může trvat deset až 15 let.

Vyslýchat chtějí i v ČR

Jihoafričtí detektivové chtějí hledat důkazy i v zahraničí, včetně České republiky, uvedl Makgale. V Česku chtějí vyslýchat bývalého Krejčířova spolupracovníka Miloslava Potišku a jeho ženu, kteří před Krejčířem z JAR uprchli. Podle Krejčířových advokátů ale Potiška z JAR utekl ze strachu, že bude stíhán kvůli svému vlastnímu kriminálnímu chování.

Od Potiškova výslechu si policie slibuje například informace o vraždě libanonského obchodníka Sama Issy. Kromě Krejčíře chtějí policisté v této kauze dostat před soud i jeho syna Denise.

Desítky trestných činů

„Mluvíme o více než sto trestných činech, do nichž je Krejčíř zapleten," řekl Magkale. "Je mimo jiné podezřelý z účasti na dvaceti vraždách, v patnácti případech se podílel na obchodování s drogami a na svědomí má třicet vloupání," vypočítává generálporučík policie. Podle něj od listopadu 2013, kdy je Krejčíř ve vazbě, policie získala mnoho nových svědectví.

V souvislosti s Krejčířovými případy policie dělá i čistky ve vlastních řadách, protože Krejčíř údajně využíval podpory úplatných policistů, kteří už jsou obviněni a budou souzeni. "Chystáme se ale dál zatýkat - vysoké důstojníky, úředníky i soudce nejvyššího soudu, byznysmeny, a dokonce i ty, kteří jsou označováni za kapitány našeho průmyslu," prohlásil Magkale. Policii se podle něj totiž ve spojení s Krejčířovými případy podařilo odhalit řadu korupčních kauz.

V Česku byl Krejčíř odsouzen k deseti a půl roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik. Českou žádost o Krejčířovo případné vydání blokuje skutečnost, že jihoafrické úřady zatím nerozhodly o Krejčířově žádosti o azyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám