Hlavní obsah

Vůdce Boko Haram popřel v nahrávce svou smrt

– Abuja • Aktualizováno

Vůdce radikálního hnutí Boko Haram Abubakar Shekau v nedělní audio nahrávce popřel informace o své smrti. Potvrdil, že radikální skupinu, která zabila v Nigérii na 17 tisíc lidí, stále vede. Čadský prezident přitom minulý týden oznámil, že Boko Haram má nové vedení, které je ochotné vyjednávat o složení zbraní.

Foto: Reuters

Starší nahrávka Boko Haram

Článek

„Média nevěřících uveřejnila, že jsem mrtvý, nemocný nebo neschopen mluvit, to je absolutní lež,” říká hlas na nahrávce. Její pravost se zatím nepodařilo z nezávislých zdrojů ověřit.

Minulý týden oznámil čadský prezident Idriss Deby, že Shekau utrpěl v bojích vážná zranění a není schopen milice dál vést. Ve funkci ho podle něj nahradil Mahamat Daoud, který je ochoten vyjednávat o příměří.

Čad se spolu s Nigerem, Kamerunem a Beninem zapojil do regionální koalice, která pomáhá Nigérii s bojem proti radikálním islamistům na severovýchodě země.

Zprávy o zabití nejhledanějšího nigerijského teroristy se v minulosti objevily už několikrát. Naposledy armáda informovala o zneškodnění Shekaua v říjnu 2014. I tehdy se záhy objevilo video, které se snažilo jeho smrt vyvrátit.

Zástupci vojska ale tvrdí, že vůdce radikálů Shekau zahynul již dávno a jeho nástupci pouze přebírají jeho jméno jako jakýsi symbolický znak velitelů Boko Haram.

Naposledy se nahrávka s údajným Shekauovým hlasem objevila letos v únoru. Údajný šéf radikálů na ní hrozil, že překazí nadcházející prezidentské volby, z nichž jako vítěz vzešel současný prezident Muhammadu Buhari. Od jeho inaugurace na konci května milice Boko Haram zabily v Nigérii přinejmenším 900 lidí.

Cílem islamistů je zřídit na severovýchodě Nigérie a v přilehlých oblastech stát s přísnými islámskými pravidly. Vzorem jim je radikální organizace Islámský stát (IS), která působí v Sýrii a Iráku. Boko Haram se k ní před časem přihlásila a na aktuální nahrávce se údajný Shekau označuje za vůdce západoafrické provincie chalífátu vedeného abú Bakrem Bagdádím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám