Hlavní obsah

Barma stojí na pokraji puče

Neipyijto

Barmské ozbrojené síly obklíčily ve středu večer ústředí vládnoucí Strany svazové soudržnosti a rozvoje (USDP) v metropoli Neipyijto a brání jejím členům v odchodu. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje z USDP. Generální tajemník strany Maung Maung Thein, který v budově nebyl, později sdělil, že jej ostatní vedoucí činitelé strany prostřednictvím telefonu zbavili funkce.

Barmské Neipyijto

Článek

Podle zdrojů dorazilo k ústředí USDP pozdě večer několik nákladních vozů s vojáky a policisty. „Od včerejšího večera nemůžeme odejít,” sdělil jeden z členů strany. Mluvčí vlády tuto informaci nekomentoval.

Před listopadovými parlamentními volbami rostlo v USDP napětí mezi prezidentem Theinem Seinem a šéfem strany a předsedou dolní komory parlamentu Šwei Mannem kvůli výběru kandidátů. Oba představitelé také naznačovali, že by byli ochotni kandidovat na prezidenta ve volbách, které se konají rovněž koncem roku.

USDP vznikla v roce 2010 z masové organizace, která podporovala vojenský režim. Její vedení se skládá hlavně z bývalých armádních důstojníků.

Armáda, která v Barmě vládla téměř půl století, si udržuje kontrolu nad politickým systémem a překazila nedávné snahy o přijetí ústavního dodatku, který by její moc omezil. Ústava vyhrazuje čtvrtinu křesel parlamentu nezvoleným zástupcům armády.

Barmská opoziční vůdkyně a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij armádu opakovaně vyzývá, aby se z politiky stáhla. Národní liga za demokracii (NLD), za níž se Su Ťij bude ucházet o zvolení do parlamentu, bude hlavním soupeřem USDP a podle expertů má ve volbách velké šance na úspěch.

Po volbách v listopadu 2010 se v Barmě po letech vojenské diktatury ujala moci civilní vláda, která propustila na svobodu téměř všechny politické vězně, včetně Su Ťij, a zahájila demokratické reformy. Znepokojení ale vzbuzuje zpomalení procesu reforem v poslední době, včetně přetrvávajícího silného vlivu armády na politické dění v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám