Hlavní obsah

Odnož Islámského státu v Egyptě oznámila zabití chorvatského rukojmího

• Aktualizováno

Organizace Sinajská provincie, která se v Egyptě hlásí k extremistům z Islámského státu, ve středu oznámila zabití uneseného Chorvata. Informovala o tom agentura AFP. Únosci za propuštění Tomislava Salopka požadovali osvobození muslimských vězeňkyň.

Chorvat Tomislav Salopek na videu odnože Islámského státu na Sinaji

Článek

Radikálové oznámili Chorvatovu smrt prostřednictvím sociální sítě Twitter. Zveřejnili také fotografii mrtvého těla s uříznutou hlavou. Snímek doprovázelo vysvětlení v arabštině, že jde o odvetu za účast Chorvatska na válečném tažení proti Islámskému státu. Následná zpráva na Twitteru naznačuje, že Salopka zabili dva muži.

Zatím nebylo oficiálně potvrzeno, že jde skutečně o zadržovaného Salopka.

Třicetiletého otce dvou dětí, který v Egyptě pracoval jako topograf pro francouzskou firmu Compagnie Générale de Géophysique, unesli radikálové koncem července. Minulý týden ho ukázali na videu. [celá zpráva]

Salopek oděný do vězeňské blůzy upozorňoval na to, že mu zbývá posledních 48 hodin, pokud Káhira nepropustí ženy vězněné v egyptských věznicích. Ze záznamu nebylo zcela jasné, koho konkrétně by chtěli radikálové osvobodit.

Termín minul, aniž byla oznámena dohoda s únosci. Egyptské ministerstvo vnitra oznamovalo, že žádné další požadavky neobdrželo. Ministerstvo zahraničí zase naznačovalo, že úřady mají několik stop, které by je mohly k Salopkovi dovést. To se však nenaplnilo.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Sinajská provincie je odnoží Islámského státu na Sinaji, která kromě dalšího stojí za červencovým raketovým útokem na loď egyptského námořnictva ve Středozemním moři. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám