Hlavní obsah

Tajfun Soudelor sice nad Čínou zeslábl, dál ale zabíjí a ničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej/Peking

Mohutný tajfun Soudelor, který se v sobotu přehnal nad Tchaj-wanem, zasáhl pozdě večer místního času východní oblasti Číny. Nad provincií Fu-ťien sice zeslábl a byl překlasifikován na tropickou bouři, přesto ale zabil podle prvních informací osm lidí, strhával a ničil domy, vyvracel stromy a zanechal bez elektřiny více než milión domácností.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tajfun Soudelor zasáhl ČínuVideo: Reuters

 
Článek

V hornatém okrese Pching-jang způsobil přívalový liják provázející tajfun sesuvy půdy. Ve městě Chang-čou zahynulo podle státní televize CCTV osm lidí a dva další jsou pohřešováni. Jeden člověk byl vážně zraněn, oznámily okresní úřady. Bouře podle nich strhla 36 domů a poškodila 281 dalších.

Televize přinesla záběry lidí, kteří se po kolena ve vodě brodí ulicemi provinčního hlavního města Fu-čou. V některých ulicích prý voda dosahuje výšky až 80 centimetrů.

Foto: Reuters

Obyvatelé čínského Tchaj-čou sledují na pobřeží vlny a vítr, který přinesl tajfun Soudelor.

Provinční úřady před příchodem tajfunu evakuovaly více než 370 000 lidí a nařídily zhruba 32 000 lodím, aby se vrátily do přístavu.

Silný vítr způsobil v postižené provincii Fu-ťien ještě před úderem tajfunu výpadek elektřiny ve více než 1,41 miliónu domácností, oznámila agentura Nová Čína.

V zasažené oblasti byla uzavřena tři letiště a zrušeno bylo na 530 letů. Bouře zastavila také provoz 190 vysokorychlostních vlaků. Do pohotovosti bylo uvedeno přes 7000 vojáků a policistů.

Foto: New Taipei Fire Department, ČTK/AP

Následky tajfunu Soudelor na severu Tchaj-wanu

Tchaj-wan zažil řádění tajfunu v sobotu. Podle upřesněných informací tam živel připravil o život šest lidí, pět osob se stále pohřešuje a bezmála 400 lidí utrpělo zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám