Hlavní obsah

Japonsko zůstane bez jaderných zbraní, slíbil premiér v den výročí Nagasaki

Nagasaki

Při vzpomínkových akcích k 70. výročí svržení americké atomové bomby na japonské město Nagasaki v neděli premiér Šinzó Abe zopakoval, že Japonsko zůstane bez jaderných zbraní. Agentura Reuters v této souvislosti připomíná, že předseda vlády se minulý týden stal cílem kritiky za to, že stejný slib neudělal při výročí bombardování Hirošimy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Videomapping k výročí shození atomové bomby na NagasakiVideo: Reuters

 
Článek

"Jako jediná země na světě, která za války zažila jaderný útok, se znovu zavazuji k tomu, že budu prosazovat, aby svět byl bez atomových zbraní a že budou dodrženy principy, které tyto zbraně odmítají," řekl Abe v Parku míru v Nagasaki.

Japonsko dlouhodobě odmítá vlastnit nebo vyrábět jaderné zbraně i povolit, aby byly do země dovezeny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonsko si připomnělo 70 let od jaderného útoku na NagasakiVideo: Reuters

Svržení atomové bomby na Nagasaki připravilo o život až 80 000 lidí, převážně civilistů. O tři dny dříve poznala účinky této ničivé zbraně Hirošima. Spojené státy takto chtěly přinutit Tokio ke kapitulaci a vyhnout se ztrátám při dobývání japonských ostrovů. Japonsko bezpodmínečně kapitulovalo 15. srpna.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Japonský premiér Šinzó Abe s květinovým věncem

Japonský ministr obrany tento týden vyvolal další spory ohledně kontroverzní bezpečnostní legislativy, když řekl, že podle zákonů, které jsou nyní v parlamentu, není vyloučen převoz jaderných zbraní patřících armádám jiných zemí.

Dolní komora japonského parlamentu nedávno schválila zákony, které za určitých podmínek umožní nasadit japonskou armádu v zahraničí. [celá zpráva]

Foto: Kyodo, Reuters

V Parku míru v Nagasaki byly během vzpomínkového obřadu vypuštěny holubice

Tyto normy zásadním způsobem mění bezpečnostní politiku země, protože nynější pacifistická ústava sepsaná Američany po druhé světové válce zakazuje používat armádu při řešení konfliktů s výjimkou sebeobrany.

Abeho vláda má většinu i v horní komoře parlamentu. Nicméně podle průzkumů veřejného mínění si většina Japonců tyto změny nepřeje.

Reklama

Výběr článků

Načítám